Chátrající zámek ve Studénce se dočkal první viditelné opravy

6. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

Oprava chátrajícího Starého zámku ve Studénce na Novojičínsku pokračuje. Město ho zachraňuje po troškách už třetím rokem. Na celkovou rekonstrukci kulturní památky nejsou peníze. Přesto se dočkal první viditelné změny.

Nejrychlejší zásah potřebovala střecha, kterou napadla dřevomorka. Po třech letech už jsou opravy aspoň trochu viditelné a zámku se vrátila dominanta - dřevěná věžička.

„Chce to na tom popracovat a něco s tím udělat. Je ho škoda, je zajímavý a svým způsobem i cennější než zámek nový,“ vidí historickou budovu pan Jaroslav. Takřka denně nad tím uvažuje, když míří do práce, na Nový zámek, kde je průvodcem.

Na celkovou rekonstrukci za desítky milionů korun ale nejsou peníze. Město tak shání aspoň menší částky, aby opravilo aspoň nejhorší část, střechu napadenou dřevomorkou.

„Jedeme pořád v havarijním programu, takže postupně čerpáme možné dotace samozřejmě s přílivem městských peněz, protože jenom ta střecha se pohybuje v rozsahu šesti, sedmi milionů korun,“ říká místostarosta Petr Odchodnický (nezávislý).

Letos například řemeslníci pod dohledem památkářů zrekonstruovali hlavní znak zámku, věžičku. Obyvatelé Studénky tak mají naději, že pohled na ruinu se jim změní.

„Město pořád hledá možnosti využití a jsem přesvědčen, že když ten objekt nebude chátrat, víc než je zdrávo, tak se jednoho dne využití najde a objekt se smysluplně opraví,“ dodává Jindřich Lev z odboru údržby majetku.

Už dříve padly návrhy udělat ze starého zámku třeba minipivovar nebo muzeum. Na rekonstrukci střechy ale řemeslníci budou potřebovat ještě dva roky.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio