Pražská Invalidovna dál hledá nové využití, v budově teď pracují hlavně filmaři

Pražská Invalidovna, kde se natáčel oscarový film Miloše Formana Amadeus, je už několik měsíců prázdná. V barokním areálu s vnitřním parkem po odstěhování Vojenského historického archivu se teď pohybují skoro výhradně filmaři a herci. Právě těm ho stát pronajímá. Pro budovu hledá další využití, pokud je nenajde, chce ho prodat v dražbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invalidovna

Invalidovna | Foto: Jan Charvát

Jednou z nejzajímavějších částí Invalidovny je bývalá kaple. „Může být zajímavá pro filmování různých historických scén,“ říká Martin Svoboda, vedoucí pražského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Prostor má barevné stěny a vidět je i krásná vitráž. „Jsou tady i zachovalé stropní malby a o co se památkáři zajímali, tak je dřevěné zábradlí,“ dodává Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražské Invalidovně, která čeká na své další využití, natáčel Jan Charvát

Chodba připomíná některé scény z filmu Amadeus, který v Invalidovně natočil Miloš Forman. V poslední době tam Filip Renč natáčel film Hlídač č. 47.

Američtí filmaři využili prostory pro akční komiksový film Hellboy a odehrál se tam i jeden z dílů seriálu o Indianu Jonesovi.

Zajímavé je i nádvoří Invalidovny. „Působí velice klidně, i díky vzrostlým stromům – jsou to stoleté platany. Uprostřed tohoto parčíku se nachází kamenná kašna,“ ukazuje Martin Svoboda. Právě na nádvoří teď filmaři staví kulisy pro další film.

Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem byla podobná budova v Paříži. Z původního návrhu barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera byla pro nedostatek peněz postavena pouhá jedna devítina, i tak jde o impozantní stavbu. Ve 20. století se budova využívala hlavně jako archiv, v roce 2002 ji značně poškodila povodeň.

mka, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme