Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan rezignoval

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan k 3. listopadu odstupuje z funkce. Rada Českého rozhlasu jeho rezignaci přijala. Stalo se tak jen několik minut před mimořádným zasedáním rady, která se měla zabývat údajným porušením zákona. Toho se měl Duhan podle rady dopustit tím, že v rozhlase pracoval jeho syn Andrej. Peter Duhan ale porušení zákona odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Duhan

Peter Duhan | Foto: Český rozhlas

Svůj odchod ředitel vysvětlil zdravotními důvody. „Generální ředitel Peter Duhan se rozhodl kvůli přetrvávajícím zdravotním komplikacím odstoupit ze své funkce ke 3. listopadu 2015,“ potvrdil mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Duhan teď zůstává v pracovní neschopnosti a po tu dobu je jeho statutárním zástupcem René Zavoral, současný náměstek generálního ředitele pro program a vysílání. Pak by rada měla zvolit prozatímního ředitele, který by rozhlas řídil až do volby řádného ředitele.

Rada minulý týden oznámila, že podezřívá Petera Duhana z porušení zákona kvůli tomu, že v médiu byl zaměstnán jeho syn Andrej. Pro generálního ředitele přitom podle radních platí obdobné omezení jako pro členy rady, že v rozhlase nemohou pracovat jejich blízcí.

Peter Duhan jakékoliv pochybení odmítl. „Jsem přesvědčený o tom, že jsem jako generální ředitel Českého rozhlasu žádný zákon neporušil a důvodem k mému odvolání nemůže být údajný střet zájmů, a tedy i porušení zákona o ČRo,“ uvedl v úterý.

Mgr. René Zavoral | Foto: Khalil Baalbaki

Dnešního mimořádného zasedání se nezúčastnil. V tiskovém prohlášení uvedl, že ho mrzí okolnosti, které mu nedovolí dokončit šestiletý mandát.

„Nechtěl jsem nadále čelit tlakům, kterým jsem byl vystavený od některých členů Rady ČRo a dozorčí komise, která je jejím poradním orgánem. Nesmířil jsem se rovněž s tím, že je v médiích poškozováno dobré jméno mé i mého syna,“ napsal.

Rada se bude případem zabývat dál

Podle předsedy rady Michala Stehlíka zákon porušen byl. „V případě zaměstnání tzv. osoby blízké se i na generálního ředitele dle zákona vztahují paragrafy platící pro Radu ČRo. Právní analýza to jenom pečlivěji a podrobněji odůvodnila, proč tomu tak je. Není jediná, máme dvě, abychom měli trošku více jistoty,“ řekl Stehlík.

Rada Českého rozhlasu si ještě vyžádala doplňující informace a celou věcí se bude znovu zabývat na svém zasedání 21. října. „Neumím si představit, že bychom jenom kvůli tomu, že pan generální rezignoval ze zdravotních důvodů, tu kauzu nedořešili,“ potvrdil místopředseda rady Jiří Vejvoda.

„My jsme teď na poslední chvíli dostali ještě nějaké podklady ohledně smluv, například s panem Andrejem Duhanem, které prostudujeme, zdali by ještě doplnily něco k těm analýzám, které máme. Ty analýzy jasně říkají, že zákon porušen byl,“ dodal Vejvoda.

Blanka Černá, ČRo, Eva Rajlichová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme