Také letos chce dát Ústecký kraj na zimní údržbu víc než sto milionů korun. Peníze na opravy ale nejsou jisté

7. říjen 2015

Letos plánuje dát Ústecký kraj na zimní údržbu silnic zhruba stejnou částku jako v minulých letech. Jedná se o víc než sto milionů korun. Zimní období začne oficiálně až s prvním listopadem. Už teď ale mají silničáři připravená auta kvůli možnému namrzání silnic.

Ústecký kraj letos pomalu dokončuje opravy silnic druhých a třetích tříd, na které dostal zhruba 330 milionů od státu. Společně s krajskými penězi tak šlo letos na opravy silnic cca půl miliardy korun.

Otázkou teď je, kolik budou mít silničáři na opravy příští rok. Zastupitelé totiž před časem neschválili dlouhodobou koncepci oprav, na které by bylo potřeba zhruba devět miliard korun. Ty chtěl kraj utratit během třiceti let.

Jak tedy bude kraj tuto situaci řešit?

Bude důležité, jak dopadnou jednání o rozpočtu na příští rok. Na opravy silnic by mělo jít pravděpodobně zhruba stejné množství peněz jako v minulých letech, kdy bylo na opravy zhruba 30 milionů a následně se dofinancovávalo podle výsledku hospodaření kraje. Na opravy silnic by ale bylo potřeba stovek milionů korun, vysvětluje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

„Máme zpracovaný posudek ke stavu silnic, který říká, že bychom tam v příštím roce měli dát alespoň 800 milionů korun. Uvidíme, co je reálné – co se nám podaří "urvat" v rámci rozhodování rozpočtu.“

Peníze na zimní údržbu by neměly být problém. I letos má na ní jít na zhruba 120 milionů korun. Oficiálně začíná zimní období až 1. listopadu. Už teď jsou ale silničáři připravení kvůli možnému namrzání silnic. Zbylé peníze by se následně převedly na opravy silnic.

„Pokud bude mírná zima, zůstane víc peněz na opravy silnic a na letní údržbu, pokud by byla krutá zima, je možné, že budou peníze brány právě z oprav na příští rok,“ dodává vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

autor: bach
Spustit audio