Novinář Al-Džazíry souzený v Egyptě odcestoval domů do Kanady

Z Egypta domů do Kanady odletěl novinář televize Al-Džazíra Muhammad Fahmí. Udělal tak symbolickou tečku za bedlivě sledovaným a velmi kritizovaným soudním procesem. Fahmího osvobodila až prezidentská amnestie. Trojici novinářů Al-Džazíry zatkla egyptská policie koncem roku 2013, soud je pak poslal na sedm až deset let do vězení za šíření nepravdivých informací a podporu terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinář televize al-Džazíra Muhammad Fahmí odletěl z Káhiry domů do Kanady

Novinář televize al-Džazíra Muhammad Fahmí odletěl z Káhiry domů do Kanady | Zdroj: Reuters

Hlavním "prohřeškem" novinářů bylo, že natáčeli rozhovor s představiteli Muslimského bratrstva.

Trojice se proti dlouholetým trestům vězení úspěšně odvolala. Letos v únoru soud propustil muže, kteří už strávili více než rok ve vězení, po dobu odvolacího řízení na svobodu. V srpnu pak všichni doufali, že je verdikt odvolacího soudu osvobodí zcela.

„Upřímně věřím, že nás zprostí obvinění z podpory terorismu a z vytváření nepravdivých reportáží. Já vím samozřejmě dobře, že se nikdo z nás žádných úprav natočeného materiálu nedopouštěl, soudu to ostatně doložil i technický výbor. Obvinění z podpory terorismu je opravdu směšné, to vidí každý, takže já jsem dnes velmi optimistický,“ prohlásil před vynesením rozsudku Fahmí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ s trojicí novinářů Al-Džazíry celou dobu sledoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Soud nicméně poslal trojici novinářů zpátky za mříže, tentokrát na tři roky. Australan Peter Grest byl však už v únoru na základě nového zákona vyhoštěn ze země, jeho stíhání tím tedy v praxi skončilo.

Největší obavy panovaly o osud producenta Báhira Muhammada, na rozdíl od Fahmího totiž nemá jiné než egyptské občanství. Oba novináře Al-Džazíry nicméně v září osvobodila milost prezidenta Sísího.

Z vězení tehdy vyšla stovka lidí, mezi nimi mnozí političtí aktivisté. Další stovky až tisíce aktivistů a demonstrantů ovšem stále zůstávají za mřížemi. Zákony týkající se protestů a novinářské práce se navíc stále zpřísňují.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme