Potřebujeme jednotu Evropy, apelovali Merkelová a Hollande v europarlamentu

Problémy, jako je uprchlická krize, můžou země Evropy překonat, jen když budou spolupracovat - v Evropském parlamentu ve Štrasburku k tomu společně vyzvali německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Podle nich nemůže uprchlickou krizi žádná země zvládnout sama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande apelovali v europarlamentu na prohloubení EU

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande apelovali v europarlamentu na prohloubení EU | Zdroj: Reuters

„Lidé, kteří přicházejí do Evropy, se musejí integrovat, naučit se jazyk země, ve které chtějí žít,“ řekla v Evropském parlamentu Angela Merkelová s tím, že to vše musíme požadovat od uprchlíků, kteří v Evropě hledají záchranu před válkou a terorem.

Azyl může v Evropě dostat jen ten, kdo ho skutečně potřebuje. Lidé, kteří sem míří jen za lepší životní úrovní, budou co nejdříve vráceni zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prohlobení integrace EU obhajovali v europarlamentu Francois Hollande a Angela Merkelová, informuje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Ale i uprchlíci mají podle Merkelové právo něco od Evropanů očekávat. Evropané v nich musejí vidět lidské bytosti, a ne jen anonymní masu.

Německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident François Hollande tak v Evropském parlamentu ostře odmítli vyvolávání protiuprchlických nálad.

Uprchlickou krizi bude v Německu nově řešit přímo kancléřka Merkelová

Číst článek

Evropané se podle prezidenta Hollanda nesmí nechat ovládnout strachem. Zároveň si musejí uvědomit, že se nemůžou izolovat před problémy světa.

Stovky tisíc lidí míří do Evropy ze Sýrie kvůli tamní občanské válce. A to je podle Hollanda jen jeden z příkladů toho, že se Evropa musí snažit řešit problémy za svými hranicemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Merkelové a Hollanda zhodnotili europoslanec zvolený za TOP 09, Jaromír Štětina a jeho kolega z europarlamentu Miroslav Poche (ČSSD)

Podle Hollanda i Merkelové může Evropa všechny krize zvládnout jen společně. Samostatně toho jednotlivé státy podle nich moc nezmůžou.

„Nacionalismus je válka,“ řekl Hollande s odkazem na Françoise Mitteranda, jednoho ze svých předchůdců v úřadu francouzského prezidenta. Angela Merkelová dodala, že Evropané jsou někdy až moc velcí pesimisté.

„Evropané jsou svobodnější a bohatší než před pětadvaceti lety, když se kontinent začal po pádu komunismu sjednocovat,“ upozornila Merkelová. Na to by podle ní i prezidenta Hollanda Evropané neměli zapomínat.

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme