EU chce co nejrychleji vracet migranty, kteří přicházejí jen kvůli vyšší životní úrovni

Země Evropské unie chtějí být důslednější při vracení takzvaných ekonomických migrantů do země původu. V Lucemburku o tom dnes jednali ministři vnitra zemí osmadvacítky. Právo vyhostit člověka, který míří jen za vyšší životní úrovní, mají země EU už nyní, v praxi však návratová politika moc úspěšná není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti přespávající ve sportovní hale v německém městě Hanau (ilustrační foto)

Migranti přespávající ve sportovní hale v německém městě Hanau (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Právo na azyl mají mít podle ministrů jen ti lidé, kteří skutečně potřebují ochranu, v Evropě však zůstává i řada těch, kteří do zemí EU přicházejí jen kvůli vyšší životní úrovni nebo sociálním dávkám.

Tyto takzvané ekonomické migranty se úřadům do země původu daří vracet jen z necelých 40 procent. Ministři vnitra se shodli, že je třeba být v postupu důslednější.

Potvrdili si třeba, že každý migrant, který nemá nárok na azyl, může být držen v detenčním zařízení do té doby, než bude vrácen zpět do země, odkud přišel. Toto opatření má přispět k tomu, aby se migranti ve snaze vyhnout se vyhoštění nepřesouvali ze země do země.

K důslednější návratové politice vyzývá i Evropská komise. Ta vzkázala, že je připravená státy, které nebudou ekonomické migranty vracet, jak mají, žalovat.

Česko může rychle poslat experty k ostraze evropských hranic, ujistil Chovanec

Číst článek

Návratová politika by měla přispět k tomu, aby se proud migrantů mířících do Evropy oslabil. „Pokud jasně neukážeme, že ti, kteří nepotřebují mezinárodní ochranu a jsou ekonomickými migranty, budou vraceni, tak ten proud nezastavíme,“ poznamenal český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministři v souvislosti s migrační vlnou diskutovali i o ochraně vnějších hranic EU. Agentura FRONTEX vyzvala členské země, aby poskytly dodatečné prostředky a odborníky. Česko je podle ministra Chovance připraveno žádosti vyhovět.

Automatické kvóty zatím ne

Lidi, kteří právo na azyl mají, by chtěla Evropská komise rozdělovat mezi jednotlivé země EU podle kvót.

A to nejen podle těch mimořádných, které ministři vnitra i přes odpor Česka a dalších tří zemí odsouhlasili kvalifikovanou většinou v září. EK by chtěla, aby kvóty fungovaly i do budoucna a aby byly v případě, že by přišla podobná migrační vlna, jako je dnes, automatické.

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

O tomto návrhu však zatím ministři nejednali, země EU chtějí počkat, jestli v praxi bude fungovat předchozí návrh kvót.

Česká republika, jakkoli respektuje, že ji většina EU přehlasovala (proti byly kromě Česka jen Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se hlasování zdrželo), se ke kvótám staví dál odmítavě.

Čeští představitelé tvrdili a tvrdí, že opatření nebude fungovat, protože migranti, kteří chtějí jinam, stejně nebudou chtít v dané zemi zůstat.

Chovanec předpokládá, že v otázce kvót jako automatického řešení by už Češi a další mohli najít větší podporu. „Ten odpor proti tomuto mechanismu bude naprosto jiný,“ podotkl Chovanec.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme