Lékaři bez hranic přijali omluvu Obamy za útok na zařízení v Kundúzu, dál ale trvají na vyšetření komisí

Barack Obama se ve středu omluvil za útok na nemocnici Lékařů bez hranic (MSF) v afghánském Kundúzu. Při náletech americké armády tam zemřelo nejméně 22 lidí. Spojené státy prý zasáhly zařízení omylem, jejich cílem byly pozice Tálibánu. MSF dál žádá vyšetřování útoku Mezinárodní humanitární vyšetřovací komisí. Navrhuje, aby případ prošetřila jako válečný zločin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Mezi oběťmi útoku bylo 12 pracovníků z organizace Lékaři bez hranic a deset civilistů. Američané udeřili na nemocnici během jedné hodiny asi pětkrát. Barack Obama se za to osobně omluvil šéfce organizace doktorce Joanne Liu. Informoval o tom mluvčí Bílého domu.

Prezident ujistil Lékaře bez hranic o tom, že americké ministerstvo obrany už se případem detailně zabývá. Barack Obama poté také kondoloval afghánskému prezidentovi.

Lékaři bez hranic sice omluvu přijali, ale internímu vyšetřování americké armády příliš nevěří. Chtějí, aby se případu ujala Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise.

„Nemůžeme se spoléhat jen na interní vojenské vyšetřování NATO, amerických a afghánských sil. Žádáme vyšetřování útoku na Kunduz Mezinárodní humanitární vyšetřovací komisí, která byla ustavena Dodatkovými protokoly Ženevské úmluvy. Žádáme signatářské státy úmluv, aby komisi aktivovaly. Musí zjistit pravdu a znovu upevnit chráněný status nemocnic v konfliktu,“ uvádí MSF.

Podle humanitárních pracovníků je takový omyl nemyslitelný. Už předem prý poskytli americké armádě souřadnice nemocnice v afghánském Kunduzu, právě aby se takovému neštěstí vyvarovali.

Lékaři bez hranic už dříve varovali, že pokud se nepodaří zajistit bezpečnost jejich zdravotníků, budou muset mise v zemích, jako je Afghánistán, Sýrie nebo Jemen, přerušit.

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování | Foto: ČTK/AP

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme