Poslanci se k debatě o hazardu nevrátí, zvláštní schůzi na návrh Kalouska přerušili

Poslanci dnes měli pokračovat v projednávání vyššího zdanění hazardu, nakonec ale o návrhu Jana Volného (ANO) debatovat nebudou. Mimořádnou schůzi s tímto bodem hned ráno přerušili. V úterý sněmovna debatu pozdě v noci nedokončila kvůli obstrukci vedené místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve sněmovně

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Podle Miroslava Kalouska je přerušení mimořádné schůze výsledek dohody opozice s koalicí.

„Vzhledem k tomu, že jsme dospěli k této dohodě a koalice k tomu přispěla svým souhlasem, tak se rozhodně nikdo nemusí obávat, že bychom jakýkoli příští návrh brzdili nebo blokovali," uvedl.

Mimořádnou schůzi k novele loterijního nechala svolat koalice. Volného návrh předpokládá zvýšení odvodů z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denní sazby za každý automat, která má být 110 korun. ANO s ČSSD podaly pozměňovací návrh, podle kterého by sazby byly 23 a 28 procent podle druhu hazardu.

Kalousek dnes zdůraznil, že TOP 09 nebojuje proti vyššímu zdanění hazardu, jak tvrdí poslanci ANO. Daňové změny by ale měly být podle Kalouska předloženy návrhem s řádným připomínkovým řízením. Volného předlohu označil za "záplatovaný poslanecký podvozek".

Zvýšení odvodů lze stihnout vládní předlohou, tvrdí Kalousek

Ve sněmovně už leží soubor vládních návrhů, které mají hazard nově regulovat a zdanit. Ačkoli jsou teprve v prvním čtení, Kalousek tvrdí, že je čas na to, aby mohly do konce roku platit. Pokud vládní návrh odejde ze sněmovny do konce listopadu, je podle něj šance mít od příštího roku účinné nové sazby. TOP 09 by v takových případech jednání neblokovala, zdůraznil místopředseda TOP 09.

Také podle autora návrhu Jana Volného z hnutí ANO se i přes přerušení schůze dá stihnout, aby vyšší zdanění hazardu platilo už od ledna. „Opozice je připravena se dohodnout s námi a udělat nějaký kompromisní návrh, který se do toho 31. 12. schválí," řekl Volný.

Kdy bude jednání o zdanění hazardu pokračovat, zatím není jasné. Musí se kvůli tomu nejdřív sejít předsedové poslaneckých klubů, na základě jejich dohody pak o termínu rozhodne organizační výbor.

Dopoledne se poslanci věnovali písemným interpelacím. Odpoledne by měly přijít na řadu i ústní interpelace, tedy dotazy poslanců na premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a na jednotlivé ministry.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme