Hasiči z Horní Plané se školí na rychlé zásahy u nehod, potřebovali by ještě auto

9. říjen 2015

Celkem 41 mužů a 4 ženy tvoří v současné době sbor dobrovolných hasičů v Horní Plané na Lipensku. Téměř polovina členů působí také v zásahové jednotce. A právě v letošním roce už měli hodně práce. „Bylo 32 zásahů, což je nezvykle hodně. Vyjížděli jsme kvůli požárům, větrným smrštím i utopenému autu na Lipně,“ vyjmenovává zástupce velitele Stanislav Komžák.

Dobrovolní hasiči z Horní Plané pomáhají profesionální horské službě i vodním záchranářům. Když se například na přehradě převrátila plachetnice, působili jako záloha na břehu. Nyní se chystají na zimní sezonu. „Hlavně bych apeloval na lidi, aby nepodceňovali kontrolu komínů. To je velký nešvar a hodně pak jezdíme k rekreačním objektům, kde jsou obrovské škody,“ dodává Stanislav Komžák.

Sbor se bude brzy navíc specializovat na rychlé zásahy při dopravních nehodách. „Pár členů jezdí do Českého Krumlova na školení ve zdravovědě a vyprošťování a v nejbližších dnech budou skládat zkoušky,“ připomíná zástupce velitele.


Dobrovolné hasiče z Horní Plané můžete až do pátku 16. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PLANA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 16. října po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Na takové výjezdy ale hasiči budou potřebovat speciální vybavení. Kromě vyprošťovacích nůžek nebo rozpínáků jim chybí především vhodný automobil. Starosta sboru Pavel Benc proto prosí všechny, kdo by o nějakém vozidle věděli, aby se ozvali.

O schopnostech členů hornoplánského sboru svědčí i to, že před časem zvládli náročné školení v Německu. „Nacvičovali jsme tam zásah u ohně, rozbalování hadic, vázání lan, šplhání a podobně. Přitom se nekladl důraz na rychlost, ale hlavně na bezpečnost, perfektně provedenou práci a komunikaci,“ vzpomíná Pavel Benc.

Hasiči si pak domů přivezli diplom s bronzovým odznakem. „Jsme asi první v Čechách s tímto diplomem. Na stříbrný a zlatý odznak musíme absolvovat další kola. Říkali nám, že bychom rovnou měli body i na zlatý, ale prý to takhle naráz udělat nejde,“ dodává starosta sboru s úsměvem.

Hasičská zbrojnice stojí v Horní Plané nedaleko náměstí. Členové sboru si ji postavili vlastními silami v 80. letech. Dodnes jim dobře slouží, i když samozřejmě potřebuje opravy. Samotný sbor byl založený již v roce 1872. „Podle toho, co jsme se dopátrali v kronikách, tak jsme asi sedmý nejstarší sbor v jižních Čechách. Ke 140. výročí jsme si nechali ušít nový prapor, ale máme také jeden starší z 50. let po našich rodičích a dědech,“ připomíná Pavel Benc.

SDH Horní Planá bojuje v soutěži Dobráci roku

Kromě zásahů se hornoplánští hasiči pravidelně věnují aktivitám v obci. Každý rok pořádají taneční zábavu, pomáhají při organizaci dětského dne, ukončení školního roku nebo triatlonu.

Absolvovali také zvláštní cvičení v místním domově důchodců, kde žije 110 lidí. „Na všech 110 lůžkách nyní máme evakuační podložku, takže jsme nacvičovali, jak s ní pracovat. Jedná se o podložku, která je zastlaná pod matrací. V případě ohrožení a evakuace člověka přikurtujeme a můžeme ho stáhnout z postele a běžet s ním i po schodech a nic se mu nestane,“ popisuje Stanislav Komžák.

Celý medailonek hasičů z Horní Plané v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.