Část obyvatel Proseče u Jablonce nad Nisou si nepřeje v obci výstavbu domů, se kterou počítá nový územní plán města

8. říjen 2015

Jablonec nad Nisou připravuje nový územní plán, který musí město mít do roku 2017. Někteří obyvatelé Proseče s návrhem nesouhlasí. Nelíbí se jim, že zelené plochy na horní Proseči budou vedené jako stavební pozemky a počítá se na nich s masivní bytovou výstavbou.

„Centrum města se vylidňuje, oproti tomu se na pozemcích bývalých a současných zastupitelů plánuje exkluzivní výstavba na Horní Proseči. Tato výstavba samozřejmě dále situaci města zhorší…“

Obyvatel Jablonce, Vladimír Opatrný, shrnul ve svém středečním projevu na veřejném jednání na radnici dva hlavní problémy, na kterých se shodla většina oponentů návrhu nového územního plánu. Kromě vylidněného centra je to právě Proseč a plánovaná výstavba stovek bytů v novostavbách.

Na Proseči často chybí vodovody a kanalizace, navíc tam žije chráněný pták. Přesto se bude stavět?

Za její odpůrce mluví předseda osadního výboru v Proseči, Martin Švarc: „Bohužel se to dotýká poměrně dost krajinného rázu. Má to několik aspektů – jeden je ochrana přírody, protože se v lokalitě vyskytuje evropsky chráněný chřástal polní, druhý rozměr je, že Proseč, kterou v podstatě postihne zdvojení obyvatel, je obec, ve které chybí, ač je součástí 40tisícového města, mnohde vodovod a kanalizace. První, co bychom předpokládali, že město bude řešit, jsou tyto problémy a ne novou výstavbu.“

Dalším problémem je infrastruktura - chybí škola, školka a míst pro byty je podle místních dost jinde, mimo zelené plochy.

„My nejsme a priori proti výstavbě na Proseči. Jde ale o poměrně prázdnou obec a dá se stavět podél komunikací. My chápeme, že pro investora, který koupil pozemky za 100 korun metr čtvereční je výhodné stavět na zelené louce, ale myslíme si, že to odporuje všemu, co jsem zmiňoval. Nejvhodnější by podle mě bylo, aby to zůstalo zelený,“ dodává Švarc.

Obyvatelům Proseče výstavba přinese výhody, tvrdí zástupce města

„Problémy v Proseči jsou léta známy, takže si myslím, že tady žádný zásadní posun asi nebude,“ vyjádřil názor za město náměstek primátora Lukáš Pleticha z ČSSD. Dodává, že chápe požadavky místních, oni ale prý zase musí chápat to, že výstavba jim může přinést výhody.

„Ta zástavba je tam velice roztroušená, infrastruktura tam chybí a na to, aby tam někdo investoval, a teď myslím správce sítí, jako jsou vodovody, kanalizace, tak na to potřebují nějaký počet obyvatel, kteří se na tu investici připojí. A to bez další výstavby prostě nevychází.“

Podněty a připomínky k návrhu územního plánu mohou lidé podávat do 14. října na jabloneckou radnici.

autor: sas
Spustit audio