Český česnek začíná porážet čínskou konkurenci, jeho obliba i produkce rostou
Češi začínají dávat přednost českému česneku před čínským. Farmáři potvrzují, že se poptávka po českých odrůdách neustále zvyšuje a produkce se za poslední čtyři roky zhruba ztrojnásobila. Přesto se této zeleniny do Česka dováží daleko více, než pokryje domácí produkce.
Češi celkově spotřebují za rok 7 až 8 tisíc tun česneku, což je v průměru 700 gramů na osobu.
Přestože česká produkce v posledních letech roste, v současnosti pokryje zhruba jen dvě pětiny domácí spotřeby. Větší část se proto musí dovážet.
Vzrůstající obliba českého česneku u českých spotřebitelů i jeho rostoucí produkce zajímaly Zuzanu Petráňovou
Ještě před zhruba třemi lety ale domácí produkce tvořila jen 10 procent spotřeby. Čínský česnek byl totiž v té době velmi levný. A na to čeští spotřebitelé slyšeli.
„Čínský česnek byl na úrovni nějakých 40 až 50 korun. A český česnek se v důsledku toho vyšplhal na 200 až 250 korun. V současné době se poměr mění, cena českého česneku se pohybuje od 120 do 150 korun,“ vyjmenoval údaje za kilogram předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Trumfy českých odrůd: chuť a pálivost
Oproti čínským nebo španělským česnekům oceňují čeští spotřebitelé u tradičních odrůd jinou chuť. Český česnek také víc pálí, a proto je ho potřeba do jídla přidávat daleko méně. Pro farmáře je ale náročnější jeho pěstování.
„U nás se pěstují česneky s velkými stroužky, což je na množení z pohledu hospodaření neefektivní. Vezmeme-li si, že česnek má 4 až 6 stroužků, tak z něho napěstujeme 4 až 6 česnekových cibulí,“ zdůraznila farmářka Alena Mihulková.
„Zatímco francouzské, španělské a čínské česneky mají v sobě 15 až 20 stroužků. Tím pádem z nich napěstujete 15 až 20 česnekových cibulí.“
Pěstitelé česneku letos - oproti jiným zelinářům - tolik netrápilo extrémně horké léto. Většina farmářů totiž už se sklizní v době největších veder skončila.