Český česnek začíná porážet čínskou konkurenci, jeho obliba i produkce rostou

Češi začínají dávat přednost českému česneku před čínským. Farmáři potvrzují, že se poptávka po českých odrůdách neustále zvyšuje a produkce se za poslední čtyři roky zhruba ztrojnásobila. Přesto se této zeleniny do Česka dováží daleko více, než pokryje domácí produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česnek nemusí sloužit jen k jídlu. Dají se z něj například vyrábět naušnice nebo ozdoby do účesu

Česnek nemusí sloužit jen k jídlu. Dají se z něj například vyrábět naušnice nebo ozdoby do účesu | Foto: Miroslava Hospodárová

Češi celkově spotřebují za rok 7 až 8 tisíc tun česneku, což je v průměru 700 gramů na osobu.

Přestože česká produkce v posledních letech roste, v současnosti pokryje zhruba jen dvě pětiny domácí spotřeby. Větší část se proto musí dovážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzrůstající obliba českého česneku u českých spotřebitelů i jeho rostoucí produkce zajímaly Zuzanu Petráňovou

Ještě před zhruba třemi lety ale domácí produkce tvořila jen 10 procent spotřeby. Čínský česnek byl totiž v té době velmi levný. A na to čeští spotřebitelé slyšeli.

„Čínský česnek byl na úrovni nějakých 40 až 50 korun. A český česnek se v důsledku toho vyšplhal na 200 až 250 korun. V současné době se poměr mění, cena českého česneku se pohybuje od 120 do 150 korun,“ vyjmenoval údaje za kilogram předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Trumfy českých odrůd: chuť a pálivost

Oproti čínským nebo španělským česnekům oceňují čeští spotřebitelé u tradičních odrůd jinou chuť. Český česnek také víc pálí, a proto je ho potřeba do jídla přidávat daleko méně. Pro farmáře je ale náročnější jeho pěstování.

„U nás se pěstují česneky s velkými stroužky, což je na množení z pohledu hospodaření neefektivní. Vezmeme-li si, že česnek má 4 až 6 stroužků, tak z něho napěstujeme 4 až 6 česnekových cibulí,“ zdůraznila farmářka Alena Mihulková.

Česnek v řezu | Foto: Jiřina Mužíková

„Zatímco francouzské, španělské a čínské česneky mají v sobě 15 až 20 stroužků. Tím pádem z nich napěstujete 15 až 20 česnekových cibulí.“

Pěstitelé česneku letos - oproti jiným zelinářům - tolik netrápilo extrémně horké léto. Většina farmářů totiž už se sklizní v době největších veder skončila.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme