Bez Konečného a Štokra, zato s Fingerem. Čeští volejbalisté se na ME spoléhají na mládí

Už v pátek začne v Bulharsku volejbalové mistrovství Evropy mužů. Český tým mezi favority patřit nebude. Zraněné hvězdy výběru trenéra Zdeňka Šmejkala má nahradit nadějné mladí v čele s Michalem Fingerem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán české reprezentace Ondřej Hudeček (vlevo), Michal Finger, David Konečný

Kapitán české reprezentace Ondřej Hudeček (vlevo), Michal Finger, David Konečný | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Všechny nás trápí zranění Davida Konečného, i to, že s námi nemůže být Honza Štokr, ale je čas nasazovat mladé hráče a oťukávat je důležitými zápasy a Michal Finger dlouhodobě na tréninku dokazuje, že na to má,“ je přesvědčen kapitán české reprezentace Aleš Holubec.

David Konečný si v závěru přípravy poranil koleno, Jana Štokra zase neuvolnil pro šampionát klub. Na postu univerzála, který je v moderním volejbale největší útočnou silou týmu, je má nahradit talentovaný Michal Finger, hráč s jediným startem na mistrovství Evropy v kariéře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michala Fingera mrzí, že mnozí čeští fanoušci tým odepisují už před startem šampionátu

„Podlehnout tlaku by byla chyba, protože bych byl nervózní, na druhou stranu se nemůžu těšit, že tam všechny rozstřílím. To pak člověk udělá spoustu zbrklých chyb. Připouštím si jen zdravý tlak,“ zůstává pokorný Michal Finger.

Rozhodit se Finger nenechává ani tím, že je v Bulharsku jediným českým reprezentantem na post univerzála. V případě špatného výkonu ho tak trenéři nemají kým vystřídat.

Na tlak je ostatně zvyklý i z klubu. Má za sebou totiž premiérovou sezónu v zahraničí, v níž pomohl Friedrichshafenu k německému titulu.

„Podpora“ na internetu se Fingerovi nezamlouvá

Co ho ale dokáže pořádně nadzvednout, je to, když si čte komentáře pod články o volejbalu na internetu, ve kterých pisatelé předpovídají českému týmu často nevybíravým způsobem propadák na šampionátu.

„Zdá se mi, že český národ dokáže jen kritizovat. Sice jsme přišli o Davida, ale to nic nemění na tom, že náš tým kvalitu má. Rozhodně si nezaslouží takové kritiky, a s prominutím kecy, ještě předtím než se vůbec nezačalo hrát,“ diví se více než dvoumetrový Finger.

„Lidé by spíš měli povzbuzovat a fandit,“ nabádá. Příležitost k tomu budu mít příznivci českých barev už v pátek, kdy Češi vstoupí do turnaje zápasem s Nizozemskem.

Petr Kadeřábek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme