Brazilská vláda porušila hospodářská pravidla, tvrdí auditní soud. Tlak na Rousseffovou roste

Pod brazilskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou se obrazně řečeno kýve křeslo. Brazilský auditní soud konstatoval, že její vláda loni při hospodaření se státními penězi porušila zákony. Konkrétně že lepila díry ve federálním rozpočtu půjčkami od státních bank. A to se nesmí. Opozice rozhodnutí považuje za důvod k vyvolání takzvaného impeachmentu, ústavní procedury, která by vedla k sesazení prezidentky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se netěší velké oblibě. Popularita hlavy státu klesla na rekordně nízkou úroveň

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se netěší velké oblibě. Popularita hlavy státu klesla na rekordně nízkou úroveň | Zdroj: Reuters

Federální auditní soud (TCU), což je něco jako Nejvyšší kontrolní úřad v Česku, se jednoznačně usnesl na doporučení odmítnout závěrečný účet brazilské federální vlády. Něco podobného se v Brazílii nestalo od roku 1937.

Několika rozhodnutími o příjmech a výdajích státního rozpočtu prý vláda porušila zákon o rozpočtové odpovědnosti a v jednom bodě také ústavu. Své kroky podle tribunálu kabinet konal v rozporu s rozpočtovou udržitelností a netransparentně.

V loňském roce podle soudu vláda například brala peníze mimo jiné na sociální výdaje ze státních bank.

Tím uměle pomáhala vylepšit saldo státního rozpočtu, čímž se vylepšoval i obraz tehdejší vlády prezidentky Rousseffové a její koalice, která v loňských volbách usilovala o znovuzvolení.

Cesta k odvolání prezidentky?

Opozice a část odborné veřejnosti sice vidí v rozhodnutí TCU možnost otevřít proceduru impeachmentu, ale to ještě není jisté, protože se vláda proti usnesení odvolala k ústavnímu soudu.

Vládní koalice má navíc v parlamentu zatím většinu, takže by možná proceduru odvolání prezidentky zablokovala.

Šéf sněmovny Eduardo Cunha z největší koaliční strany PMDB sice vypověděl prezidentce věrnost, jenže Cunha čelí skandálu s konty ve švýcarských bankách. A vládě může nahrávat i skutečnost, že opozice nemá žádnou silnou osobnost.

Jisté je, že politická nejistota neprospívá brazilské ekonomice, která už tak silně trpí kvůli potížím uvnitř země i ve světě. Podle odhadu velkých bank poklesne letos HDP o víc než dvě procenta.

Skandálů je víc

Konstatování auditního soudu není jediná věc, která narušuje důvěryhodnost a stabilitu vlády.

Do nejvyšších pater politiky – což se však týká i opozičních stran – zasahuje třeba korupční skandál kolem polostátního ropného koncernu Petrobras.

Policie podezírá významné stavební a inženýrské společnosti, že uzavíraly kartelové dohody, zvyšovaly ceny zakázek pro ropný gigant a uplácely přitom manažery Petrobrasu i politiky.

Tento týden navíc začal Nejvyšší volební soud (TSE) prošetřovat financování samotné volební kampaně vládní koalice, tedy nejen Strany pracujících (PT) prezidentky Dilmy Rousseffové a exprezidenta Luly, ale také největší brazilské strany PMDB viceprezidenta Michela Temera. V souvislosti s tím však impeachment vyvolat nelze.

Přípravu olympijských her, které hostí příští rok Rio de Janeiro, by skandál nemusel výrazněji ovlivnit. Část prací sice financuje vláda a například i banka BNDES, od které si stát půjčoval, ale stavby už jsou víc než z 90 procent hotové.

Navíc starosta Eduardo Paes (PMDB) slíbil, že případně půjčí peníze z městského rozpočtu a stále tvrdí, že se vše stihne a splní.

Protest proti brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové v hlavním městě Brasílii | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme