Dalšími postupujícími na Euro jsou týmy Portugalska a Severního Irska

Fotbalisté Portugalska a Severního Irska jsou dalšími jistými účastníky mistrovství Evropy. Portugalci slaví díky vítězství 1:0 nad Dánskem, Severní Irové porazili Řecko 3:1. Překvapením je porážka úřadujících světových šampionů Němců v Irsku 0:1. Kanonýr Lewandowski dvěma góly zařídil Polsku remízu 2:2 ve Skotsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní Irsko rozšířilo seznam postupujících na fotbalové mistrovství Evropy

Severní Irsko rozšířilo seznam postupujících na fotbalové mistrovství Evropy | Zdroj: Reuters

Severní Irsko zatím pouze třikrát hrálo na mistrovství světa, naposledy to bylo v roce 1986. Příští rok ve Francii se tedy na velkém turnaji představí po 30 letech.

Svůj postup Severní Irové potvrdili doma v Belfastu. Po úvodní brance Stevena Davise se domácí dvakrát trefili z rohů. Nejprve zásluhou Magennise a poté po dalším zásahu Davise. Žádný tým v kvalifikaci více gólů ze standardních situací nezaznamenal.

Ve skupině F je druhé Rumunsko, které remizovalo ve čtvrtém kvalifikačním zápase v řadě. Tentokrát s Finskem 1:1, i když až zásluhou branky Hobana z nastaveného času.

Rumunům k postupu stačí v neděli vyhrát na Faerských ostrovech. Doufat v překvapení bude Maďarsko, které má o bod míň a ve čtvrtek otočilo utkání právě s Faery. Na závěr skupiny se představí v Řecku.

Postup slaví také Portugalsko, které díky brance Moutinha udolalo druhé Dánsko a vyhrálo skupinu I. Seveřané již mají všechny zápasy v kvalifikaci odehrány a musí čekat, zda je nepřeskočí třetí Albánie, jež prohrála 0:2 se Srbskem. Albánci potřebují v neděli vyhrát v Arménii.

Účast na šampionátu, kterou si kromě pořádající Francie vybojovaly České republika, Island, Anglie a Rakousko, si mohlo zajistit také Německo, jemuž k tomu stačila remíza v Dublinu. Jenže Irové ve skvělé atmosféře dokázali favorita porazit 1:0.

Mistři světa byli celý zápas jednoznačně lepší, míč drželi 67 procent času, skórovat ale nedokázali. V prvním poločase sice dostal Özil míč do sítě, branka ale pro ofsajd neplatila, a v druhé půli zahodili hosté hned řadu šancí.

Jediným střelcem zápasu se tak stal střídající Shane Long, který v 70. minutě poslal míč do sítě po dlouhém výkopu brankáře Randolpha.

Irové díky překvapivému vítězství zůstávají ve hře o přímý postup. Pomohla jim také remíza Polska ve Skotsku, kterou ovšem musel zachraňovat Robert Lewandowski v páté minutě nastavení. Lewandowski vyrovnal na 2:2 a i s prvním gólem v zápase v probíhající sezoně zaznamenal již 21 branek ve 13 zápasech. Skoty zároveň vyrovnávajícím gólem připravil o jakoukoliv šanci na postup.

Tabulku vedou Němci o bod před dvojicí Polsko, Irsko. Mistři světa v neděli hostí Gruzii, Poláci přivítají v přímém souboji o postup ve Varšavě Irsko.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina D:
Tbilisi: Gruzie - Gibraltar 4:0 (3:0)
Branky: 30. a 45. Vacadze, 35. Okriašvili z pen., 87. Kazaišvili.

Glasgow: Skotsko - Polsko 2:2 (1:1)
Branky: 45. Ritchie, 62. S. Fletcher - 3. a 90.+5 Lewandowski.

Dublin: Irsko - Německo 1:0 (0:0)
Branka: 70. Long.

Skupina F:
Belfast: Severní Irsko - Řecko 3:1 (1:0)
Branka: 35. a 59. Davis, 49. Magennis - 87. Aravidis.

Bukurešť: Rumunsko - Finsko 1:1 (0:0)
Branky: 90.+1 Hoban - 67. Pohjanpalo.

Budapešť: Maďarsko - Faerské ostrovy 2:1 (0:1)
Branky: 63. a 72. Böde - 11. Jakobsen. ČK: 90.+4 Gregersen (Faer. ostrovy).

Skupina I:
Braga: Portugalsko - Dánsko 1:0 (0:0)
Branka: 66. Moutinho.

Elbasan: Albánie - Srbsko 0:2 (0:0)
Branky: 90.+1 Kolarov, 90.+4 Ljajič.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme