Hazmat Modine: Extra-Deluxe-Supreme

12. říjen 2015

Zvuk newyorské skupiny Hazmat Modine stojí na nezvykle barevné kombinaci nástrojů: zatímco basové tóny tuby naznačují spřízněnost s černošskými pouličními kapelami, dvě foukací harmoniky dodávají hudbě bluesové zabarvení.

Repertoár skupiny čerpá jak z historicky nejstarších forem blues, tak i z dalších žánrů americké černošské hudby. Pozoruhodný je i výběr hostí, které si skupina zve do studia: na předešlých albech to byli například hrdelní zpěváci ze Sibiře, africká jazzová dechovka Gangbé Brass Band či vysoce ceněný komorní ansámbl Kronos Quartet. Nedávno vydané album, které je návratem po čtyřleté odmlce se jmenuje se Extra-Delux-Supreme, což sice zní jako slogan plný sebechvály, ve skutečnosti se ale jedná o lehce ironickou stylizaci do meziválečného jazyka tehdejších reklam.

03487897.jpeg

Foukací harmonika představuje klíčový nástroj venkovského blues - a Hazmat Modine je jednou z mála skupin, které souběžně používají hned dva tyto nástroje. V posledních letech sestavu navíc obohatila tahací harmonika, na kterou hraje newyorská muzikantka Rachelle Garniez, která je též samostatnou autorkou a písničkářkou.

Velmi vzácným hostem na dřívějších nahrávkách skupiny Hazmat Modine byli členové sibiřské skupiny Huun Huur Tu, kteří výsledný zvuk obohacovali temným hrdelním zpěvem či naopak éterickým hvízdáním. Na posledním albu tuto roli převzala o generaci mladší skupina Alash původem ze sibiřské republiky Tuva.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Plans, Another Day, Moving Stones, Your Sister, End Of Sweet Dreams.

Spustit audio