Hudba z filmu Marketa Lazarová zazní poprvé v koncertním provedení

V rámci multižánrového festivalu Struny podzimu dnes v pražském Fóru Karlín zazní hudba z oceňovaného filmu Františka Vláčila Marketa Lazarová. Svolení k vůbec prvnímu koncertnímu provedení získal od dědiců skladatele Zdeňka Lišky aranžér a autor hudby k řadě českých snímků Petr Ostrouchov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová | Foto: Fotobanka Pixabay

„Zjistil jsem, jak je ta hudba vnitřně perfektně zorganizovaná a jednoduchá. Navenek zní strašlivě komplikovaně, leckdy až nezapsatelně, ale pohledem do partitury zjistíte, že ta hudba je rafinovaně jednoduchá,“ říká Ostrouchov.

Zdeněk Liška v podstatě skládal hudbu ke středověké fresce, vycházel proto z principů středověké kompozice. V Marketě Lazarové tak zazní například motivy gregoriánského chorálu.

Hudebně je také zdůrazněn střet křesťanského a pohanského světa. „Dá se říci, že křesťanský svět vedou hlasové party, zatímco ten pohanský spíše bicí nástroje. A dochází k různému prolínání těchto dvou podstatných částí instrumentáře,“ přibližuje Ostrouchov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudba z filmu Marketa Lazarová poprvé zazní v koncertním provedení. Upravil ji skladatel Petr Ostrouchov

Upozorňuje nicméně, že výsledkem je hudba, která byla ve své době velmi moderní po stránce melodické i rytmické.

Ostrouchov partituru zároveň zrevidoval a upravil. Práce na Liškově nejslavnějším díle mu prý ale kladla neobvyklé překážky.

„Liška pro Marketu Lazarovou používá na mnoha místech netypický, rafinovaný postup, ve kterém jednotlivé části hudby točí izolovaně, smyčkuje a výsledný hubení vjem vlastně vzniká až při mixu filmu, kdy třeba přes sebe zní čtyři hudby, které jsou v notách napsány každá v jiném tempu, v jiném obsazení a natáčeny byly samostatně. A Liška jim vlastně teprve v konečném mixu dodává vzájemný vztah. Myslím si, že v tomhle byla největší práce,“ vysvětluje skladatel.

Hudba k Marketě Lazarové nese podle Ostrouchova příběh. Je přesvědčen, že se jí to podaří i bez doprovodu filmového obrazu. Koncertní provedení nastudoval orchestr Baborák Ensemble spolu s komorním sborem Martinů Voices.

ČRo, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme