Libye je na cestě k jednotné vládě. Vyjednavači OSN už prozradili jméno možného premiéra

Libye by už brzy mohla mít vládu národní jednoty. Po dlouhých měsících jednání pod patronací OSN je už známé i jméno možného premiéra. Fájid Sarrádž by vedl kabinet, na kterém se shodly obě stávající libyjské vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doma sešitá libyjská vlajka

Doma sešitá libyjská vlajka | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Collin Anderson

Libye je od loňského léta rozdělená. Západní část ovládá islamistická vláda v Tripolisu, východ země pak mezinárodně uznávaný kabinet sídlící v Tobruku.

„Poprvé od revoluce v roce 2011 před sebou Libyjci mají dohodnutý politický plán pro dokončení přechodného procesu,“ uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o šancích Libye na opětovné sjednocení připravil Štěpán Mácháček

Navržená vláda národní jednoty je vlastně mixem kandidátů, který navrhly obě znepřátelené vlády. Například sám premiér Fájid Sarrádž je členem mezinárodně neuznané vlády v Tripolisu.

Vyjednavač Spojených národů Bernardino Leon na jednáních v Maroku řekl, že vláda bude mít tři vicepremiéry a každý z nich bude reprezentovat jedno z historických oblastí Libye – Tripolsko, východ země a pouštní jih. S premiérem by měli tvořit jakýsi tým a koordinovat požadavky zmiňovaných regionů.

Dohodu sice schválily oba tábory vládních vyjednavačů, teď ji ale musí odsouhlasit i znesvářené libyjské parlamenty. Podle analytiků je navíc v parlamentu vůči jednotné vládě velká opozice, hlavně radikální poslanci dokument zásadně odmítají.

Na dohodu o libyjské vládě národní jednoty tlačí především západní země, které se obávají rozpínání džihádistů. Případný úspěch libyjské vlády národní jednoty by tak usnadnil i vzájemná jednání s Evropskou unií.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme