Někteří američtí kongresmani žádají firmu VW, aby auta s poruchou zpětně odkoupila

Německou automobilku Volkswagen by skandál kolem padělání vypouštěných emisí mohl vyjít dráž, než čekala. Někteří američtí kongresmani totiž firmu žádají, aby auta s poruchou od oklamaných zákazníků zpětně odkoupila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včerejší jednání výboru pro energetiku a obchod

Včerejší jednání výboru pro energetiku a obchod | Zdroj: Reuters

Na kongresovém slyšení s Michaelem Hornem, šéfem americké pobočky automobilky, tento požadavek předneslo několik zákonodárců.

Mezi nimi například chicagská kongresmanka Jan Schakowskyová z Demokratické strany, která je členkou komise pro energetiku a obchod.

Ta řekla, že nestačí žádat zákazníky o trpělivost. Lepší by bylo nabídnout jim jiná auta nebo zpětný odkup. To ale Michael Horn odmítl s tím, že Volkswagen hodlá všechna auta postupně opravit.

Skandál Volkswagenu vypukl 18. září, kdy EPA obvinila firmu, že u vozů s naftovým motorem používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Automobilka přiznala, že software instalovala po celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. Je to největší skandál za 78 let její existence.

Ve Spojených státech by se to týkalo skoro půl milionu aut, ale jejich majitelé si musí počkat. Automobilka by to chtěla stihnout do konce příštího roku.

V Německu už na firmu sice podalo žalobu několik zákazníků, ti ale požadují finanční odškodnění.

Z jednání představenstva Volskwagenu vyplývá, že budou zvát problematická auta do servisu. U některých modelů údajně stačí aktualizovat software, u některých se musí vyměňovat díly, jako například katalyzátory nebo vstřikovače.

V centrále firmy ve Wolfsburgu proběhla ve čtvrtek razie. Státní zastupitelství v Braunschweigu, které má tento případ na starosti, razii nekomentuje. Pouze informovalo o tom, že vyšetřovatelé zasahovali nejen v centrále, ale i v některých soukromých bytech, aby zajistili dokumenty, ze kterých by se dalo určit, kdo za podvod nese zodpovědnost.

Pavel Polák, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme