Začaly výlovy rybníků. Ceny vánočních kaprů se podle rybářů nezmění

Většina jihočeských rybářů očekává kvůli letošnímu suchu nižší produkci ryb. Na domácím trhu jich bude i přesto dostatek. Také cena by měla zůstat stejná jako loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov. Kapři před poslední cestou na pulty obchodů

Výlov. Kapři před poslední cestou na pulty obchodů | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Rybáři na Hlubocku, Blatensku a Novohradsku budou mít o deset až dvacet procent menší úlovek. O něco příznivější situace je na Třeboňsku. Tam očekávají stejnou produkci jako loni.

Ceny jihočeských ryb se podle rybářů nezmění. Kilo kapra první třídy bude na sádkách stát od 50 do 77 korun. Za výběrového kapra lidé zaplatí od 65 do 87 korun za kilo. Na výlovech budou ryby jako vždy o něco levnější.

„Je to brzo, ale oproti loňsku předpokládáme jen nepatrné výkyvy,“ říká předseda představenstva Rybářství Třeboň Holding Jan Hůda.

Zdražovat podle všeho nebudou ani rybáři z jižní Moravy. Například ryb z Rybníkářství Pohořelice bude i přes extrémní sucha dost.

Podle ředitele Romana Osičky se cena ryb nebude zvyšovat. Přesnější informace ale bude mít až po výlovu.

„Naše celoroční produkce tržního kapra se pohybuje kolem jedenácti tisíc metrických centů. Předpoklad je, že bychom měli zlovit tržní ryby na svůj stanovený plán,“ říká Osička.

Vánoční stromky nepodraží

Letošní sucho bylo sice extrémní, ale na vánoční stromky a jejich ceny by vliv mít nemělo.

„Nepředpokládáme, že by se měly ceny stromků pro letošní rok nějak měnit. Sucho mělo vliv akorát na nové výsadby, tedy na malé sazeničky. Tam byly nějaké ztráty. Ale to může ovlivnit cenu až při jejich sklizni. Tedy někdy za deset let,“ uvádí místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Sdružení každý rok prodá kolem jednoho milionu vánočních stromků. V tom ale nejsou prodeje z hájoven. Ceny nebudou zvyšovat například ani ve školním lesním podniku Křtiny potvrdil Pavel Podlipný, vedoucí Polesí Bílovice nad Svitavou:

„Snažíme se nabídnout stromky za takové ceny, aby si je zákazník koupil a nechodil si je sám řezat do lesa. Takže ceny vycházejí u smrčků okolo sto korun za metr, u jedle za 150 korun.“

V roce 2012 se k nám dovezly vánoční stromky za 72 624 000 korun. Loni to bylo za 80 milionů 600 tisíc korun. Nejvíce se dováží z Dánska, pak z Německa a z Rakouska.

Výlov rybníka | Foto: Michal Jindra

Jitka Hanžlová, Jitka Cibulová Vokatá, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme