Do Krumlova jezdí přes milion turistů ročně, podnikatelé je sem chtějí přilákat i v zimě

12. říjen 2015

Již téměř šest let funguje v Českém Krumlově Sdružení cestovního ruchu. „Vzniklo proto, že jsme nebyli úplně spokojeni s tím, jak je turismus ve městě koordinován. Chybělo nám sepjetí mezi podnikateli a samosprávou. Chtěli jsme se podílet na rozhodnutích z pozice lidí, kteří působí v cestovním ruchu,“ vysvětluje předseda Josef Maleček.

Členové sdružení se tak snaží přispívat svými radami a zkušenostmi k rozhodnutím, která se týkají turismu v Českém Krumlově. Město podle odhadů každý rok navštíví až 1,5 milionu lidí. „Jsou z celého světa. Jezdí sem hodně obyvatel sousedních států, Evropanů, Rusů, ale také lidé z Číny, severní Ameriky i jižní Ameriky,“ doplňuje Josef Maleček.

Josef Maleček, předseda Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově

Přímo v turismu je podle něj zaměstnáno zhruba 40 procent ekonomicky činných obyvatel Krumlova. Ve skutečnosti ale místní cestovní ruch živí mnohem více lidí.

V létě si na nezájem turistů nemohou stěžovat, zimní období je ale slabší. „Sezona trvá pět až sedm měsíců, kdy opravdu turistický ruch jede na plné obrátky, město praská ve švech. Zbývající měsíce jsou ale poměrně hluché, což způsobuje i problém se zaměstnaností. A jednou z našich snah je oživit tuto mimosezonu,“ říká Josef Maleček.

Sdružení proto začalo pořádat adventní trhy, masopustní veselici nebo festival vína. Ten se letos uskuteční už počtvrté, a to od 6. listopadu. Nabídne přehlídky vín v místních restauracích, školení, výsadbu vinné révy v areálu kláštera, galavečer a vyvrcholí 21. listopadu Slavností vína v zámecké jízdárně.

Největším tahákem Českého Krumlova je podle Josefa Malečka bezesporu hrad a zámek, ten se ale na zimu zavírá. „Sice se otevřela expozice hradního muzea, ale to nenahrazuje prohlídky celého areálu. Domníváme se, že kdyby byl zámek otevřen delší dobu, přispělo by to k větší návštěvnosti i v těch hluchých měsících,“ dodává.

Sdružení cestovního ruchu má v současné době zhruba třicet členů a je volně otevřené dalším zájemcům. V nejbližší době chce vypracovat studii, v níž by nezávislí odborníci poradili, jakým směrem by se mělo město dál rozvíjet.

Josef Maleček ale nepopírá, že život v turisticky vyhledávaném městě má i negativa. „Větší pohyb osob v centru, neskutečně zahuštěná doprava, více odpadků.., ale jsme přesvědčeni, že pozitiva převažují a snažíme se o tom přesvědčit i veřejnost. Cestovní ruch přináší konkrétní výsledky, například z poplatku za ubytování dáváme my ubytovatelé městu zhruba pět milionů korun, desítky milionů se vyberou na parkovém, a to se dostává do městského rozpočtu,“ vysvětluje.

Český Krumlov také může nabídnout svým obyvatelům kulturní vyžití nesrovnatelné s jinými městy stejné velikosti, výhodou čilého turistického ruchu je také dobré autobusové spojení.

Spustit audio