Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům: Je potřeba změnit celou azylovou politiku EU

8. říjen 2015

V pátek 2. října byl konsorciem osmnácti neziskových organizací zveřejněn Migrační manifest, který v sedmi základních bodech upozorňuje na nedostatky současné české migrační, azylové a integrační politiky. Hostem ve studiu Radia Wave byl Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Pátečního zveřejnění Migračního manifestu byl přítomen také zástupce Saské rady pro uprchlíky Patrick Irmer, který představil aktuální situaci s přijímáním uprchlíků v Německu. Jaké jsou podle Martina Rozumka ty největší rozdíly? „Porovnání je pro Českou republiku bohužel tristní. V politické kultuře a dodržování základních lidských práv běženců se řítíme směrem k Maďarsku, ne-li Rusku. Co je vidět v detenčních zařízeních Ministerstva vnitra, je nedůstojné zacházení s lidmi a velmi těžko se to na Západě někomu vysvětluje a zároveň porovnává. Detence rovná se v podstatě vězení, o těchto zařízeních ministr spravedlnosti Pelikán prohlásil, že jsou tam horší podmínky než ve věznicích. V Německu se na uprchlíky nahlíží jako na oběti konfliktu, a nikoliv na nějaké žoldáky Islámského státu, jak jsou často prezentováni u nás.“

V rozhovoru nebyla řeč jen o aktuální uprchlické situaci, ale také o dlouhodobějších problémech a diskriminujících opatřeních, se kterými se v České republice musí cizinci potýkat: „Velkým problémem je komerční zdravotní pojištění, které je státem a ministerstvem financí a vnitra stále tolerováno. Výsledkem je nepřiměřené zatížení cizinců, ale také našich nemocnic, protože spousta péče zůstane neuhrazena. Nefunguje ale ani místními organizacemi zmanipulovaný systém Visapoint, přes který se cizinci musí registrovat na ambasádách, aby vůbec mohli podat žádost o pobytové vízum v České republice,“ zdůraznil Martin Rozumek jedno z dalších úskalí současné české integrační politiky.

03487872.jpeg

Jak funguje spolupráce mezi samotnými neziskovými organizacemi, které se věnují migrační, azylové a integrační politice? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.