Na Třeboňsku začal výlov největšího českého rybníka Rožmberka, měl by přinést 150 tun ryb

Rybáři ráno zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberka. Očekávají, že letos vyloví zhruba 150 tun ryb. Výlov potrvá do neděle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníku Rožmberku

Výlov rybníku Rožmberku | Foto: Petr Kološ

Při prvním zátahu se dostalo do sítě 400 metráků ryb. „Kapři mají v průměru tak 2,20 kila a prodávají se také na hrázi za akční cenu, asi 75 korun za kilo,“ informovala od Rožmberka reportérka ČRo.

Výlov největšího českého rybníka je tradičně spojen s bohatým doprovodným programem a patří k němu i ochutnávka pokrmů z ryb čítající několik desítek jídel a kulinářských úprav.

Letošní kulinářskou novinkou jsou například kapří lupínky. Jsou vyrobené z mletých rybích filetů, které se hluboce zamrazí a potom se usmaží. Návštěvníci ale mohou ochutnat také třeba rybí polévku, kapří hranolky či řízky třeboňských baštýřek.

V loňském roce navštívilo výlovy Rožmberku na 60 000 lidí.

V minulosti se Rožmberk lovil jednou za dvě sezony. Od roku 2013 se ale Rybářství Třeboň rozhodlo lovit rybník každoročně, jako prevenci proti stále se častěji opakujícím povodním, které mohou přivodit rybářům velké ztráty.

Rybník Rožmberk, přezdívaný české moře, je největším zachovalým rybníkem na území České republiky. Postavil ho v 16. století rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan.

Rybářství Třeboň patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii. Letos od října do listopadu plánuje z 250 rybníků vylovit 2400 tun ryb, především kaprů. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. Většinu ryb, 90 procent, tvoří kapři, zbytek lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.

Výlov rybníka | Foto: Michal Jindra

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme