Nobelovu cenu za mír získal takzvaný tuniský kvartet pro národní dialog

Letošní Nobelovu cenu za mír získal takzvaný tuniský kvartet pro národní dialog, který přispěl k budování demokracie v Tunisku po událostech arabského jara z roku 2011. Oznámil to norský Nobelův výbor. Na letošní Nobelovu cenu míru bylo nominováno 276 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři tuniského kvartetu pro národní dialog

Lídři tuniského kvartetu pro národní dialog | Zdroj: Reuters

"Kvartet podle výboru připravil cestu pro mírový dialog mezi občany, politickými stranami a úřady a pomohl najít řešení založené na obecné shodě, aby bylo možné překonat rozsáhlé rozdíly mezi politikou a náboženstvím," uvedla v oficiálním zdůvědnění předsedkyně norské Nobelovy komise Karin Kullmann Fiveová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tuniské organizaci kvartet pro národní dialog, která získala letošní Nobelovu cenu míru, mluvil analytik ČRo Milan Slezák

V Tunisku na konci roku 2010 začalo Arabské jaro. Po svržení vládce Ben Aliho v lednu 2011 se pak země podle Nobelovy komise dostala až na pokraj občanské války. Do kvartetu pro národní dialog se v roce 2013 spojily hlavní proudy občanské společnosti, které zemi dovedly k poklidným volbám.

Tunisko je dnes podle politologů pluralitní demokracií, narozdíl od některých dalších zemí, jako je Libye nebo Sýrie, kde pád autoritářských režimů vedl k naprostému chaosu, který trvá dodnes.

Sami členové kvartetu označili ocenění za poselství celému regionu, že síla spočívá v dialogu.

Rozhodnutí Nobelova výboru bylo pro mnohé překvapením. Mezi favority totiž patřili především papež František, německá kancléřka Angela Merkelová, gynekolog Denis Mukwege a jeho kolegové, kteří pomáhali obětem znásilnění v Demokratické republice Kongo, nebo kontroverzní whistle-blower Edward Snowden.

V oceněné čtyřčlenné skupině kvartet pro národní dialog, která vznikla v roce 2013, jsou odborová centrála Všeobecný tuniský svaz práce (UGTT), Tuniský svaz průmyslu, obchodu a řemesel (UTICA), Tuniská liga na obranu lidských práv (LTDH) a Tuniský spolek právníků.

Loni Nobelovu cenu za mír dostala tehdy sedmnáctiletá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová, která se stala vůbec nejmladším držitelem tohoto ocenění.

Na vyznamenané kromě osmi milionů švédských korun, tedy více než 24 milionů českých korun, čeká i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve švédské metropoli Stockholmu.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2015 | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme