Policie bude od soboty kontrolovat všechny hraniční přechody s Rakouskem

Česká republika v sobotu kvůli migrační krizi rozšíří kontroly na hranicích s Rakouskem. Namátkové kontroly budou místo na čtrnácti už na dvaceti přechodech. Zaměří se hlavně na nákladní automobily přijíždějící do České republiky. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, zatím cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Teplic policisté kontrolovali nákladní auta

U Teplic policisté kontrolovali nákladní auta | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Budeme se snažit nekomplikovat lidem život, aby mohli v rámci víkendu odjíždět na nákupy jak do České republiky, tak do Rakouska. Lidé jen uvidí větší počet policistů na hranici – jak na té zelené, na cyklostezkách a místech, kde imigranti procházeli, tak především na silničních tazích," popsal podobu rozšířených kontrol ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

V sobotu se na hranicích s Rakouskem rozšíří namátkové kontroly. Více s mluvčí cizinecké policie K. Rendlovou a poslankyní H. Langšádlovou

"Migrační tok zatím do České republiky nemíří, situace je klidná a záchyty jsou v jednotkách za den,“ uvedl.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové půjde o namátkovou kontrolu vytipovaných osob:

„Naši policisté jsou zkušení a vědí, na co se mají dívat a čemu mají svoji pozornost věnovat. Budou vycházet ze svých zkušeností a auta si vytipují podle toho, jak uznají za vhodné.“

Rozšíření namátkové kontroly je podle poslankyně a místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Heleny Langšádlové z TOP 09 krok správným směrem.

„Neměli bychom se orientovat na zavírání hranic, ale na druhou stranu máme zajišťovat bezpečnost. Pak je na místě, aby tyto kontroly byly zvýšeny ve chvíli, kdy je z rakouské strany avizováno, že i u nich by tomu tak mohlo být,“ myslí si Langšádlová.

V Jihomoravském kraji budou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín.
V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice, Slavonice.

Pokud by se Rakousko rozhodlo své hranice uzavřít, je Česká republika připravena ochranu hranic dál rozšířit. Podle Chovance třeba zruší některé mezinárodní vlakové spoje.

„Máme metodiku, jak vlaky případně zastavit a nevpustit na území České republiky. Je to ale takové ‚kdyby‘. Jsme připraveni, jasně to deklarujeme a doufáme, že k tomu nedojde. Kdyby k tomu došlo, jsme připraveni hájit zájmy České republiky a nestaneme se koridorem. Mohlo by se stát, že se zavře i hranice německo-česká, ty osoby by zůstaly na území Česka a my bychom je velice složitě vraceli Rakousku.“

Podle vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka může o vyšší ochraně hranic rozhodnout buď vláda nebo ministr vnitra.

„Je to opatření, které se připravuje v tom okamžiku, kdyby byla uzavřena bavorsko-rakouská hranice a tok běženců by se přesunul na hranici České republiky s Rakouskem. Připraveni na to jsme, jak policie, tak armáda,“ zmínil Bělobrádek.

Do Švédska přiletělo z Itálie na základě dohodnutých kvót prvních 19 Eritrejců

Číst článek

Uzavření hranic by bylo podle Langšádlové dočasným opatřením. „Nebylo by větší chyby než začít uvnitř schengenského prostoru uzavírat hranice. My se musíme zaměřit na jiná řešení,“ dodává Langšádlová.

Babiš: Řecko je potřeba vyloučit ze Schengenu

Podle vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by migrační vlnu pomohlo vyřešit uzavření vnějších hranic celého schengenského prostoru. Evropská unie to ale podle něj není schopná řešit.

„Je potřeba Schengen uzavřít, je potřeba Řecko vyloučit ze Schengenu, to tam nepatří, tak jako nepatří do eurozóny. Máme schengenskou hranici, která je uzavřená, to je slovensko-ukrajinská a polsko-ukrajinská. Nevidím důvod, proč na straně Řecka je Schengen úplně otevřený,“ prohlásil Babiš.

S namátkovými kontrolami na hranicích s Rakouskem začala Česká republika v polovině září. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po Česku cizinecká policie zesílila už v polovině června. Od té doby odhalila 3083 běženců.

Zvýšené kontroly na česko-rakouských hranicích potrvají až do odvolání.

Policie rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem | Foto: ČTK

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Helena Šulcová, Věra Pfeifferová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme