Jana Kořínková: Obec Poustka převzala kostel sv. Wolfganga od církve, jeho záchrana se nadšencům daří

9. říjen 2015
Publicistika

Znáte hrad Seeberg a obec Poustka? Třeba se tam budete chtít vypravit, až uslyšíte fejeton Jany Kořínkové. Nebýt místních nadšenců, řada drobných i větších památek by se už dávno poroučela k zemi.

Já to tam prostě miluju. Při každé návštěvě se kolem hradu Seeberg u Františkových Lázní objeví něco nového. Vznešený hrad stojí na vysokém ostrohu, podle kterého je obec, která čítá pár domů starousedlíků, hotýlek a penzion, pojmenovaná. A Ostroh patří k vedlejší Poustce, která vloni pro své obě části získala Zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.

Nadšenci postavili repliku mlýna, opravují hráz

Věřte nevěřte, když se k Ostrohu blížíme, naše psina pravidelně zvedne hlavu a nasaje okolní vůně. Jak zastavíme na parkovišti, vyběhne ven a už peláší oběhnout svůj známý rajón. Letos se nejdřív zastavila u rybníčku, u kterého nově stojí zdařilá malá replika hrázděného mlýna i s funkčním mlýnským kolem. Místní ji postavili na památku pěti mlýnů, které dole v soutěsce na Slatinném potoce klapaly až do roku 1830, kdy je všechny smetla velká voda.

Pak se naše rezavá fenka se mnou v zádech zastavila u ohrady pod hradem, kde den co den pokojně spásají náletové dřeviny a traviny čtyři kozičky. A to už stačila přeběhnout dlouhou lávku vysoko nad potokem k rekonstruovanému kostelu svatého Wolfganga a pak hurá k rybníčku kachňáku, kde parta místních nadšenců zrovna opravuje hráz.

Když spolupracují podnikatelé s obcí

Tak nechme Rézinku odpočívat a vezměme to popořádku. Obec Poustka má spolu s Ostrohem kolem dvou set obyvatel, rozpočet necelé tři miliony, ale neběduje, že je peněz málo. Díky svým aktivitám se jí daří získávat další finance na svůj rozvoj. Tak třeba loňská Zelená stuha za ochranu přírody a životního prostředí ji opravňuje k čerpání prostředků z Ministerstva životního prostředí. Pro letošní rok je to 400 tisíc. Z nich opravili cestu kolem hradu, opraví můstek přes potok a v plánech mají výsadbu nových alejí u všech silnic kolem obce.

I další plány mají znamenité: aktivně začnou třídit bioodpad, chystají posílení vodovodu mezi Poustkou a Ostrohem, výstavbu kanalizace a čističky. Dobře tu funguje spolupráce mezi podnikatelskou sférou a samosprávou, přináší to prospěch všem a to jim mnozí v okolí závidí.

Obyvatelé Poustky a Ostrohu se umí také společně dobře pobavit. Ve spolupráci s františkolázeňským muzeem pořádají řadu akcí, například historické jarmarky na hradě Seeberg. Tam také před pár týdny velkolepě oslavili 740 výročí první písemné zmínky o vsi Poustka a spojili ho s Prvním ročníkem vinobraní. Zájem vinařů i návštěvníků byl tak obrovský, že se zřejmě stane tradicí.

Kostel sv. Wolfganga zachraňují nadšenci

Tradiční jsou již také akce v kostele svatého Wolfganga na druhé straně údolí. Je zapsaný v seznamu českých kulturních památek mimořádného významu. Před deseti lety hrozila stavba zřícením a na její opravu neměla plzeňská diecéze peníze. Dohodla se proto od roku 2006 na bezplatném převodu do majetku obce. Ta by samozřejmě rovněž nemohla ze svého rozpočtu náročné opravy financovat.

Vzniklo proto Sdružení za záchranu kostela a za pomoci místních nadšenců, podnikatelů a větších i malých sponzorů se začaly krok za krokem dít velké věci. Kostel má novou střechu, opravený presbytář, teď probíhají sanační práce na vysušení obvodového vnějšího i vnitřního zdiva. Přinesly také práci archeologům, protože se v hloubce pod kostelem objevily ostatky, zřejmě dávných majitelů hradu. Rozbitá okna jsou zasklená. Dvě z nich, za oltářem, jsou překrásná, vitrážová a další taková přibydou.

Konají se tu svatby, koncerty, vánoční setkání a výstavy. Právě končí již osmá výstava fotografií, tentokrát na téma hry s časem. Návštěvníci mohou do zítřka hlasovat o těch, které je nejvíc zaujaly.

Nedávno na hradě Seebergu proběhlo sympózium psychotroniků, které znovu potvrdilo, že místo vyzařuje velkou koncentrací pozitivní energie. To já dobře vím.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio