Pracovníci pošty z Moravy chtějí žalobou získat pražské mzdy

Asi 460 pracovníků České pošty z Brna, Olomouce a severní Moravy hodlá do konce října podat na státní podnik žalobu o dorovnání mezd. Zjistili, že na stejných pracovních místech berou méně peněz než zaměstnanci v Praze, což v rámci jedné firmy výslovně zakazuje zákoník práce. Pošta rozdíly v platech přičítá různé výkonnosti jednotlivých pracovníků. Napsaly to dnes Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

S požadavkem na dorovnání platů přišly dvě z 81 odborových organizací ve firmě. "Budeme se soudit o dorovnání platů a doplacení mezd za poslední tři roky," řekl deníku předseda odborů SOS 21 Petr Pohl.

Žalobu chtějí podat hlavně řidiči a pracovníci v depech, kde se překládají balíky. Na Moravě podle odborů dostávají měsíčně průměrně o 3000 korun méně než zaměstnanci v Praze. "Zákoník práce nerozlišuje zaměstnání a odměňování zaměstnání podle toho, kde práci vykonávám," upozorňuje v této souvislosti právník a místopředseda ČMKOS Vít Samek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákoník práce nerozlišuje odměňování zaměstnání podle toho, kde se práce vykonává, řekl právník a místopředseda ČMKOS Vít Samek

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík třítisícový rozdíl v platech ale nepotvrdil a podivil se nad tím, jak sumu odbory spočítaly. "Je přirozené, že vzhledem k rozdílným výkonům jednotlivých pracovníků jsou i rozdílná jejich ohodnocení," řekl Hospodářským novinám Vitík.

Odbory na rozdíly v odměňování upozornily vedení firmy už loni na jaře a tvrdí, že s nimi nikdo nechce vážně jednat.

Vedení podniku je podle deníku údajně připravené se s odboráři kvůli platům sejít na konci měsíce, odboráři už ale v konkrétní výsledek jednání nevěří. Pokud by moravští zaměstnanci se žalobou uspěli, poštu by to podle odborářských propočtů stálo nejméně půlmiliardu korun.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun a tržbami 19 miliard korun. Letos podnik čeká zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než tisícovka ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme