Všichni tři obžalovaní v kauze privatizace OKD u soudu vinu odmítli

Privatizace OKD se prý domlouvala na ministerské a vládní úrovni. U soudu to alespoň vypověděli někdejší místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek. Spolu s nimi čelí obžalobě i znalec Rudolf Doucha, který před 11lety hodnotu Ostravsko-karvinských dolů před prodejem karbon Investu odhadoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaní v kauze privatizace OKD, (zleva) Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek.

Obžalovaní v kauze privatizace OKD, (zleva) Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek. | Zdroj: ČTK

Znalec Rudolf Doucha podle státního zástupce vypracoval posudek na ocenění státního podílu v OKD tak, že vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun.

V posudku prý zapomněl na další majetky těžební společnosti, mimo jiné na dceřiné firmy nebo rekreační objekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obvodní soud pro Prahu 2 začal projednávat kauzu privatizace OKD. Byla u toho reportérka Veronika Hlaváčová

„Dílem se dopustil jednání pro společnost nebezpečného, které bezprostředně směřovalo k tomu, aby jako znalec podal hrubě zkreslený a neúplný znalecký posudek a způsobil takovým činem značnou škodu, avšak k dokonání činu nedošlo,“ uvedl státní zástupce Tomáš Černý.

Znalec Doucha, který pracoval pro firmu Vox consult, to během své výpovědi u soudu odmítl. Řídil se prý zadáním.

„Já jsem oceňoval akcie, ne majetek společnosti. Domnívám se, že je skutečně vhodné vypracovat revizní znalecký posudek, který by podle mě vnesl světlo do celého případu a ukázal, že když oceňuji akcie, nemůžu do toho započítávat majetek," hájí se Doucha.

Dalšími obžalovanými jsou dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Za údajné porušení povinností při správě cizího majetku jim podle státního zástupce Černého hrozí až osmileté tresty vězení.

„Neučinili opatření, aby odstranili pochybnosti o správnosti výše navrhované prodejní ceny, které jim musely být z výše uvedených skutečnostní zřejmé," říká žalobce.

Pavel Kuta a Jan Škurek u soudu vinu popřeli. V rámci příprav privatizace asi 46procentního podílu v OKD prý jen pomáhali sbírat podklady. Prodejní cena se podle nich dohodla na ministerské a vládní úrovni.

„Já jsem absolutně nevinný, takže se teď nebudu vyjadřovat. Nechám to všechno na soudu," řekl novinářům obžalovaný Škurek. Hlavní líčení bude pokračovat koncem listopadu.

Kauza OKD | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme