Velké pardubické chybí zkušenosti, v sedlech se objeví hned 8 nováčků

Nejslavnější překážkový dostih kontinentální Evropy má nouzi o zkušené žokeje. Do 125. Velké pardubické vstoupí hned osm jezdců, kteří ještě nikdy nenajížděli na Velký Taxisův příkop. A to může být nebezpečné jak pro koně, tak pro žokeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická

123. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

Šest českých koní bude mít ve Velké pardubické v sedle zahraniční žokeje. Domácí majitelé a trenéři totiž nemají dostatečný výběr ze zkušených jezdců, a tak musejí hledat například v Anglii, Francii nebo Itálii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velká pardubická bojuje s nedostatkem kvalitních českých žokejů

„Ne úplně všichni jezdci ten skok znají, tak doufám, že nájezd na něj bude rovný. Loni ten Angličan jel hodně vlevo a Zulejka potom spletla odskok. Tak je hodně důležité, aby to přede mnou šlo rovně,“ přibližuje jeden z nejlepších českých žokejů Josef Bartoš.

Tomu se v loňském roce připletl do cesty před taxisem britský Lambro a pro drobnou klisnu Zulejku to mělo fatální konec. Zároveň ale vedoucí jezdec italského šampionátu nechce nijak snižovat kvalitu ostrovních závodníků. „V Anglii jsou prostě zvyklí nechávat koně skákat na hodně volné otěže, takže ten kůň někdy skočí šikmo a to pak může být problém.“

I letos vyrazí do Velké pardubické dvojice britských žokejů, přestože žádný ostrovní kůň do dostihu nevyběhne. Čeští majitelé nemají doma dostatečný výběr, a tak hledají v zahraničí. Tam sice najdou velmi kvalitní jezdce, ale bez zkušeností se specifickým a extrémně náročným kurzem pardubického krosu.

„Když se podíváte, kolikrát jsou žokejové za sezonu vážně zranění, ne nic malého, ale opravdu vážné zlomeniny nohy, tak je to zaměstnání hrozně rizikové,“ vysvětluje nedostatek jezdců prezident českého Jockey Clubu a majitel spolufavorita nedělního vrcholu Klause Jiří Charvát.

I on měl velké problémy se sháněním žokejů a nakonec pozval Itala Romana, který se proslavil tím, že před sedmi lety při svém zatím jediném startu ve Velké pardubické půjčil během dostihu bičík Josefu Váňovi. A podle dvaašedesátileté legendy stojí za nedostatkem žokejů i váhové omezení, což potvrzuje Josef Bartoš.

„Ještě musíte mít váhu kolem 65 kil, tak není moc chlapů, co jsou ochotni to držet."

A tak je dvojnásobný vítěz Velké Pardubické Josef Bartoš se svou výškou přes 180 centimetrů spíš výjimkou. Ve 34 letech usedne v neděli do sedla Zafira, jednoho z favoritů, a na taxis bude najíždět už po třinácté.

Trať 125. Velké pardubické steeplechase | Foto: ČTK

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme