Lidstvu hrozí krátkozrakost! Děti jsou přikované k displejům, varuje oční chirurg

10. říjen 2015

S vývojem počítačů kráčí kupředu i laserová technologie. Tu využívá k operacím například oční chirurgie. Třeba 3D laser už dokáže pracovat uvnitř v rohovce – mikrobublinkami ohraničí tkanivo v rohovce, které je potřeba odstranit, aby se změnilo zakřivení. Techniku takzvané miniinvazivní chirurgie používá například oftalmolog a oční chirurg Tomáš Juhás mladší.

Když studoval a sportoval, tak mu jeho otec odstranil dioptrickou vadu, díky tomu nemusí nosit brýle, stejně tak mu tato zkušenost nasměrovala život – nyní dělá na 3 tisíce operací ročně.

„Technika je dnes dokonálá a rychlá, takže operace jsou jako na páse, a pokud se zadaří, tak lze dělat az 25 lidí za den,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Vlastní zkušenost s operací z mládí mu dnes pomáhá při komunikaci s pacientem – nejde jen o laser v rukou chirurga, ale i důvěru a spolupráci mezi pacientem a chirurgem.

Oční jóga a pravidlo 20/20/20

Krátkozrakost u mladých lidí celosvětové prudce narůstá, podle předpokladů do roku 2050 bude polovina lidí krátkozrakých. „V dětském věku je pohled nefyziologický. Před 10 tisíci lety jsme neměli displeje ani mobily. Dnes jsou děti přikované k displejům,“ podotýká.

Čtěte také

Je statisticky dokázané, že u dětí, které tráví tři hodiny denně venku, dochází k prevenci krátkozrakosti, v porovnání s těmi, které místo toho sedí doma u počítače – ty mají prudký nárůst krátkozrakosti.

„Když děti vidí venku ptáčka, tak za ním otočí hlavu, když vidí ptáčka proletět na displeji, tak se hlava nehýbe,“ vysvětluje s tím, že zrakové funkce, které se vyvíjejí u dětí do šesti až osmi let, se nevyvíjí tak, jak je to zapsané v genetické informaci.

A jak se správně starat o zrak? Existuje hygiena zraku – každých 20 minut by se měl člověk podívat na vzdálenost 20 stop, tedy přibližně šest metrů, na 20 sekund. „Uvolnit zaostření na blízký předmět, tedy monitor, a podívat se do dálky,“ doporučuje.

Překládání. Ilustrační foto

Dalším způsobem, jak se starat o zrak, je také oční jóga, kterou mnozí degradují jako alternativní záležitost. „Když cvičíme svaly těla, tak cítíme pozitivní efekt, ale také jsou okohybné svaly a svaly uvnitř v oku, tak proč by to nemělo platit také pro oko,“ nastiňuje s tím, že takovou techniku doporučuje i svým pacientům.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio