V zahraničí dostihy dotují ze sázek, nás limitují částečně finance, říká ředitel Dostihového spolku

11. říjen 2015

Nejsledovanější tuzemský závod Velká pardubická otevírá svou 125. kapitolu. A Radiožurnál je opět u toho – jako první host zavítal do mobilního stánku, který stojí pár metrů od závodní dráhy, ředitel Dostihové spolku Michal Skalický. „Koně jsou připravené, dráha je ve velmi dobrém stavu,“ ubezpečuje.

Protože v Pardubicích byly dostihy i včera, tak se dráha musela opět připravit, je dosypaná, posekaná, uválcovaná a provlhčená díky automatickému závlahovému systému. „Udělali jsme dráhu dostatečně pružnou, aby koníci byli spokojení,“ vysvětluje.

V Pardubicích kromě dostihů pořádají i sportovní akce a parkúr, daří se organizovat nejvyšší soutěž ve všestrannosti. Letos také vznikla myšlenka visegrádského poháru, který by měl vzniknout ve spolupráci se závodišti ve Vratislavi, Bratislavě a v Budapešti. „Pohár by měl být zaměřen na proutěné překážky,“ přibližuje.

Čtěte také

Prestiž dostihů v Česku je vysoká a ve srovnání s dostihovým provozem v Polsku, Slovensku a Maďarsku jsme na tom nejlépe, naopak výrazně hlubší je tradice ve Francii nebo Velké Británii, což je podle něj dané i financováním dostihového provozu.

Dostihy v Česku jsou financovány z privátních peněz, z peněz majitelů stájí a sponzorů, v zahraničí jdou peníze prakticky stoprocentně ze sázkového provozu. „Inspirace v zahraničí je pro nás významná, nicméně jsme částečně limitováni finančními prostředky,“ podotýká.

Kultura britských dostihů? Jiná než u nás

Na Velké pardubické nemůže chybět všestranný umělec Ondřej Havelka, který do studia přišel v šedém obleku, bílé košili, červené kravatě, dlouhém bílém plášti a vlasy sčesanými jako Oldřich Nový. Je velkým milovníkem dostihů a na Velkou pardubickou jezdí každý rok. „Poprvé jsem na závody do Pardubic přijel před 50 lety,“ říká.

A jak vidí rozdíl mezi anglickými dostihy a Velkou pardubickou? „Kultura britských dostihů je trochu jiná, je to více o sportu. Stánky, které jsou tady, se tam neobjevují,“ podotýká. A protože na Velké pardubické tradičné fandí Josefu Váňovi, tak věří, že jeden z jeho koní se umístí na předních místech.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio