Rybu, kuře, pivo? Nejtěžší na expedici bylo shánět jídlo pro 9 lidí, přiznává nejslavnější trabantista Česka

12. říjen 2015

Trabanty jsou po půlroční expedici po Austrálii a Tichomoří k nepoužití – dostaly tak zabrat, že bez celkové rekonstrukce už nebudou jezdit. Tato varianta ale zřejmě nepřipadá v úvahu. „Když dojíždíme cestu, tak už většinou vymýšlíme další,“ vysvětluje cestovatel a vedoucí expedice Dan Přibáň. Co bylo na cestě nejtěžší? A jakou plánují další výpravu?

Neslavnější trabantista Česka má za sebou už čtvrtou expedici, tentokrát přiznává, že nejtěžší a nejobtížnější. „Zjistili jsme, že do 5 až 6 lidí tým plyne, více lidí znamená starosti, cesta byla náročná ve všech směrech,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Na druhé straně si pochvaluje, že trabant má obrovskou schopnost jako málokteré jiné auto na světě – zjednodušuje jednání a komunikaci s lidmi. A jaké musel učinit nejzásadnější rozhodnutí na cestě?

„Velení do útoku je snadné, nejtěžší věc na celé cestě nebyla oprava trabantů nebo úředníci s razítkem, ale kupování devíti lidem jídlo. Ten chce rybu, ten kuře, ten pivo. Rozhodnutí, zda pojedeme dál, nebo to otočíme, je jednodušší než takovéto ptákoviny,“ upozorňuje.

Příští expedice bez dívek

Na startovači vybrali skoro 3 miliony korun, což znamenalo obrovskou zodpovědnost – expedice se snažila splnit to, co slíbila. Přesto ho na crowdfundingu mrzelo, že se někteří lidé domnívali, že si svým příspěvkem expedici vlastně kupují a že oni pojedou podle nich.

„Sponzoři nikdy neremcali, věděli, že si nás nekupují. Ale někteří lidé, co nás podpořili, prudili. Pak jsme zjistili, že prudí i lidé, kteří nás vůbec nepodpořili,“ vysvětluje s tím, že vnímali podporu obrovského množství slušných lidí, pak ale byli i šťouralové. „Všechny nás to mrzelo,“ dodává.

Dan Pribáň ve studiu Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou

A jak bude vypadat příští expedice? Tu si chtějí zjednodušit – nebudou na cestu brát žádné dívky. „Kluci se mají o dívky tendenci starat, ale když máte s sebou slobodníka, tak na toho se můžete vykašlat. A to je hrozně hezké,“ usmívá se.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio