Násilnosti mezi Palestinci a Izraelci se vyostřují, šest pobodaných skončilo v nemocnici

V Izraeli došlo k dalším útokům mezi Izraelci a Palestinci. Ve městě Dimona na jihu země pobodal izraelský útočník čtyři Araby. Podle policie byl motivem útoku nacionalismus. Další incident se stal v Jeruzalémě, kde palestinský útočník lehce zranil čtrnáctiletého izraelského chlapce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské bezpečnostní stráže na Západním břehu Jordánu

Izraelské bezpečnostní stráže na Západním břehu Jordánu | Zdroj: Reuters

V posledních čtyřech hodinách došlo k celkem čtyřem útokům. Po případu, při kterém vůbec poprvé v historii Izraele napadl Žid své arabské spoluobyvatele, následovaly další tři palestinské útoky.

„Jeden ze členů beduínské menšiny ve městě Dimona byl nalezen zraněný a vedle něj ležel nůž,“ uvedla policejní mluvčí Luba Samriová.

Podle místních médií Izraelec pobodal a zranil kromě beduínského muže i několik Palestinců. Zadržený prý policistům řekl, že čin spáchal jako odplatu za mnoho palestinských útoků na Izraelce v posledních dnech.

Starosta města Dimona uvedl, že je útočník psychicky nemocný. Premiér Benjamin Netanjahu navíc ostře odsoudil zranění nevinných Arabů a prohlásil, že kdo páchá násilnosti, bude postaven před soud.

Další incident byl nedlouho poté zaznamenán v Jeruzalémě, kde Palestinec pobodal a lehce zranil čtrnáctiletého Izraelce. Policisté viníka okamžitě zadrželi.

S nožem útočil i Palestinec u osady Kirjat Arba na okupovaném Západním břehu Jordánu. Snažil se prý zmocnit zbraně, kterou měl u sebe policejní důstojník. Policista byl lehce zraněn, útočník zastřelen, uvedl policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Odpoledne se pak pokusila zaútočit nožem i palestinská žena, jejímž terčem se stal pracovník ochranky u vchodu na autobusové nádraží ve městě Afula na severu Izraele. Strážce vytáhl zbraň a ženu postřelil ještě předtím, než mohla někomu ublížit.

Podobné xenofobní útoky mezi Izraelci a Palestinci v poslední době nepřežilo 10 lidí a mnoho dalších utrpělo zranění.

Napětí na Chrámové hoře

Napětí v zemi se v posledních týdnech vystupňovalo kvůli přístupu na jeruzalémskou Chrámovou horu. V minulosti zde stával židovský chrám, teď jsou tam dvě významné mešity. Židům je sice vstup na horu povolen, nesmějí se ale na místě modlit.

„Faktem je, že je v posledních měsících vidět výraznější aktivita ultranacionalistických pravicových kruhů v Izraeli, které se snaží přicházet na Chrámovou horu,“ říká zpravodaj ČT v Izraeli Jakub Szantó.

„Na druhé straně se z toho ve východním Jeruzalémě i na Západním břehu vyvozují dalekosáhlé důsledky. A mluví se i o tom, že se Izrael snaží změnit status quo, který upravuje pohyb na Chrámové hoře a dává de facto správu do rukou muslimské náboženské nadace,“ dodává zpravodaj.

Chrámová hora spadá do východního Jeruzaléma, který Izrael obsadil spolu se Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy za války v roce 1967.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme