Turecko, nebo Nizozemsko. Jen jeden z posledních soupeřů bude mít šanci na Euro

Česká republika už má postup na evropský šampionát jistý, ale v závěru kvalifikace bude i tak jedním z nejsledovanějších týmů. A je dost možné, že bude mít v zápasech s Tureckem a v Nizozemsku nejvíce zahraničních fanoušků od Eura 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Necid řádí v Turecké lize. I proto ho spoluhráči prosili, aby jejich národní tým šetřil

Tomáš Necid řádí v Turecké lize. I proto ho spoluhráči prosili, aby jejich národní tým šetřil | Zdroj: ČTK

V Turecku i v Nizozemsku se hodně mluví o českém fotbale. Právě tyto dvě země na dálku bojují o třetí příčku v kvalifikační skupině, ze které se ještě dá přes baráž na šampionát do Francie postoupit. A Češi o tom spolurozhodnou, protože se s oběma dalšími aspiranty na postup utkají.

„Měli jsme opravdu podařené MS, po kterém ale začala nová etapa. Začali jsme znovu stavět na zelené louce, a to už se nám tolik nedařilo v kontrastu s tím předchozím úspěchem,“ odhadl současnou situaci nizozemského fotbalu Marc Overmars.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volejbalisté Adam a Pavel Bartošovi se těší na společný zápas na ME

„Věřím, že zase přijde lepší období. I velké kluby, za které jsem hrával, Barcelona či Arsenal, procházejí méně úspěšnými obdobími a nizozemský národní tým to má podobné. Teď jsme sice dole, ale zase se to určitě zvedne,“ věří někdejší nizozemský reprezentant.

Ti současní teď musejí doufat v pomoc českých fotbalistů při sobotním duelu s Turky, a naopak Turci zase budou spoléhat na to, že svěřenci Pavla Vrby závěrečný zápas v Nizozemsku nevypustí. Češi si teď dávají velmi dobrý pozor na to, aby ani jednomu z těchto konkurentů dopředu nevyjadřovali větší sympatie.

„Mě zajímá náš nároďák, a ne ty ostatní,“ nabídl hodně přesvědčivou odpověď reprezentační útočník Tomáš Necid, přestože teď střílí góly v turecké lize a určitá doporučení před cestou na reprezentační sraz od svých klubových spoluhráčů slyšel: „Říkali, abychom je šetřili,“ směje se.

„Bude na soupeřích, jak si to uhrají. My samozřejmě budeme v obou zbývajících zápasech hrát naplno,“ říká už vážně gólman Petr Čech, který ví, že je toho celkem dost, co by mohl český tým v případě zaváhání v závěru kvalifikace přes jistý postup na šampionát ztratit. Ve hře je například nasazení do druhého losovacího koše závěrečného turnaje.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme