Merkelová chce v Londýně slyšet, jak si Británie představuje své členství v EU

Jasné informace o tom, co Britové v jednáních s Evropskou unií o nové podobě svého členství vlastně žádají, chce po premiérovi Davidu Cameronovi německá kancléřka Angela Merkelová. Oba prominentní politiky čeká dnes odpoledne jednání za zavřenými dveřmi v premiérově rezidenci nedaleko Londýna. Kancléřka přijela v den, kdy v Británii zahájila činnost další kampaň tamních euroskeptiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová vyzvala Němce k toleranci vůči uprchlíkům

Angela Merkelová vyzvala Němce k toleranci vůči uprchlíkům | Zdroj: Reuters

Merkelová si přeje setrvání Británie v EU, stejně tak ale nesouhlasí se změnou pravidel ohledně volného pohybu osob v rámci osmadvacítky a s omezením práv unijních občanů čerpat sociální dávky v jiných členských státech, což je právě něco, co by Konzervativní strana v Británii ráda změnila.

Představy Británie a Německa se také rozcházejí ohledně základní filosofie EU – Londýnu se příčí představa stále užší politické unie a představoval by si volnější vazbu s důrazem na ekonomickou spolupráci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Merkelová přijela do Británie. Chce slyšet, jak by si Cameron představoval nové podmínky členství v EU. Více zpravodaj Jiří Hošek

Angela Merkelová ale míří do rezidence Chequers hlavně s cílem se detailně dozvědět, s jakým výsledkem unijních jednání by se David Cameron spokojil a jaké jsou jeho idealistické vize.

Grexit, Brexit...

V Spojeném království také sílí hlasy, že by Britové měli z Evropské unie odejít a další kampaň podporující takzvaný „Brexit“ se rozjela právě dnes.

Jmenuje se „Vote leave“, to znamená „hlasujte pro odchod“, a síly v ní spojili největší sponzoři britských politických stran – Peter Cruddas, štědrý sponzor Konzervativců, největší jednorázový dárce labouristů John Mills a také Stuart Wheeler, který pomohl k vzestupu Straně pro nezávislost Spojeného království (UKIP).

Kampaň by tak měla mít značné zdroje k dispozici ještě dřív, než parlamentem projde zákon o unijním referendu, který potom darované částky „zastropuje“. Ke kampani se navíc podle všeho hlásí desítky euroskeptických poslanců i členů Sněmovny lordů.

Jde o už druhou velkou kampaň za vystoupení Británie z EU. První spustila UKIP Nigela Farage. Nevypadá to však, že by oba proudy spolupracovaly, může tak docházet k jistému „kanibalismu“.

'Vote stay'?

Co se týče poměru sil mezi zastánci a odpůrci unijního členství v Británii, nejnovější průzkum ukázal poměr 44 ku 39 procentům ve prospěch setrvání v EU, na odhady je ale ještě velmi brzy. Není znám ani termín unijního referenda, a hlavně ani to, o jaké změněné podobě britského členství se vlastně bude hlasovat.

Mluví se o tom, že jeden z hlavních favoritů na post příštího předsedy Konzervativní strany, a to buď ministryně vnitra Theresa Mayová, nebo starosta Londýna Boris Johnson, v blízké době oznámí svou podporu Brexitu, což by mohlo celou věc symbolicky odstartovat.

Britský premiér David Cameron | Foto: Reuters

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme