Když po volbách nebudou represe, zrušíme sankce, vzkazuje EU do Minsku

Ministři zahraničí Evropské unie zruší možná už v pondělí na čtyři měsíce sankce vůči režimu Alexandra Lukašenka za podmínky, že po nedělních prezidentských volbách v Bělorusku nebudou následovat represe. Podle dosavadních odhadů prý ovšem opoziční kandidáti nemůžou počítat s žádnou masivní podporou, protože občané o prezidentské volby příliš velký zájem nejeví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruský kadet v Minsku volí v předstihu. Hlasuje se v neděli

Běloruský kadet v Minsku volí v předstihu. Hlasuje se v neděli | Zdroj: Reuters

Běžné Bělorusy, kromě těch uvědomělých, sankce příliš nezajímají, protože na ně nemají přímý dopad. Lidé se starají spíše o to, aby vyšli se mzdou.

Situace v Bělorusku tak připomíná apatii obyvatel Československa koncem 80. let, kdy se za éry Michaila Gorbačova také mluvilo o změnách, které by měly nastat, ale situace se v podstatě nezměnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská unie možná dočasně zruší sankce vůči režimu Alexandra Lukašenka. Více zvláštní zpravodaj v Bělorusku Vít Pohanka

Vše navíc zatím nasvědčuje jasnému, už pátému vítězství Alexandra Lukašenka, který vládne zemi celkem 21 let. Kandidáti opozice – dva muži a jedna žena – se sice snaží, ale jejich šance na zvolení jsou mizivé.

Formálně sice mají přístup do médií všichni kandidáti stejný, ale Lukašenko těží z toho, že je ve funkci. Je prakticky stále vidět ve státní televizi a slyšet v rozhlase, takže ani nepotřebuje vést kampaň.

Opozice je nadto rozdělena, není schopna náporu Lukašenka smysluplně čelit a vysvětlit občanům, proč by byla po 21 letech vhodná změna ve vedení země.

Voliči v Bělorusku se také dívají na chaos na Ukrajině a Lukašenko jim zaručuje stabilitu, což podle diplomatů i aktivistů vítězí.

Minsk se Moskvě vzdaluje

Lukašenkovy postoje vůči Západu a opozici se však v posledních měsících zmírnily. V srpnu nechal běloruský prezident propustit šest vězněných politických odpůrců a sehrál také roli při mírových jednáních o ukrajinském konfliktu.

Nobelova cena pro Alexijevičovou se v Bělorusku neoslavuje

Číst článek

Jeho pozice ale přesto zůstává blíž Moskvě než západu. Avšak s tím, jak se propadá ruská ekonomika, musejí i běloruské firmy hledat partnery směrem na západ, a to nahrává tomu, že je teď Lukašenko podle všeho mnohem umírněnější i směrem k Moskvě.

On i lidé v jeho okolí si prý uvědomují, že jednostranné navázání na Rusko není pro Bělorusy výhodné, takže vztahy mezi Minskem a Moskvou jsou v poslední době spíš pragmatické, ale určitě ne tak blízké jako v minulosti.

Vše nasvědčuje tomu, že Alexandr Lukašenko povládne v Bělorusku dál | Foto: Reuters

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme