Eva Kadlčáková: V kabince

V převlékací kabince se dají dělat různé věci. V kabince se dá šmírovat, v kabince se dají aplikovat drogy, v kabince lze zastřelit ubohou oběť, v kabince lze provozovat sex. Tato posledně jmenovaná filmová vidina je zřejmě důvodem, proč i muži občas svolí k návštěvě butiku, kam doprovázejí svou paní. Netelevizní realita je ovšem úplně jiná…

První rozčarování nastává už před kabinkou. Muž, poflakující se po obchodě, čeká, až si dáma vybere nějaký jednoduchý svršek, který použije jako alibi pro společný odchod za závěs. Omyl! Žena přichází s přetékající náručí hadrů, vloží muži do ruky několik ramínek a vystrčí ho před plentičku. Žena v kabince nepotřebuje oporu svého života, potřebuje věšák.

Dobrá, přitaká muž smířlivě, počkám, až se holka svleče. Nenápadně, ledabyle opřen o kabinku, sleduje škvírou dění uvnitř. Teď! Vrhne se vpřed, zamotá se do závěsu, ukáže svou ženu všem kolemjdoucím a málem si vyslouží facku a zásah personálu. „Blázníš? Sem se dva nevejdeme,“ vyprovází ho žena zase ven. Natahuje po ní ruce, je jako malé žadonící děcko. Brouček, pořád ještě po mě touží, pomyslí si ona, usměje se na zrcadlo, pootočí se bokem a zatáhne břicho.

Po tomto incidentu muž doufá, že když ne v prádle, ukáže se mu partnerka aspoň v sexy modýlku. Jaké zklamání, když ta vystoupí z úkrytu v kalhotovém kostýmu! „Tak co tomu říkáš? Cože, moc látky???“ Žena muže v obchodě s oblečením nepotřebuje jako rádce, dokonce jí ani příliš nezáleží na tom, jestli se mu v tom či onom hadříku líbí. Žena se musí líbit především sama sobě.

Následuje několik po sobě jdoucích a navlas stejných epizod, kdy dáma podává pánovi ven nejrůznější svršky, posílá ho s nimi zpět do regálů a žádá náhradní v jiných barvách a velikostech. Muž, jako podřízený oslík, bloudí mezi štendry a pomalu si zoufá. Cožpak tamten tmavomodrej se jí nelíbil? Vždyť sama říkala, že jí sedne… Ano, žena se v kabince opravdu musí líbit sama sobě. Ale to nestačí!

Teprve když se žena přesvědčí, že lepší kostým než ten s pořadovým číslem tři už v celém krámu nenajde, nastává… nastává… nastává: druhé kolo! Ona totiž trojce ještě dost konkurovala osmička a jedenáctka taky nebyla špatná, takže ty si nechá žena přinést znovu, muž musí svést boj s prodavačkou, která odmítá vydat do kabinky tolik kusů najednou, ale žena trvá na svém, je bezpodmínečně nutné, aby teď na sobě mohla všechny kostýmy v rychlém sledu vidět ještě jednou a promyslet, co s čím lze kombinovat, k čemu má doma boty a jestli nebude potřebovat novou blůzičku. Tenhle kostým má lepší látku. Tento je víc šik, poslední je zase levnější. Jak se rozhodnout? Vyzkouší je všechny do třetice!

V této závěrečné fázi, která zabere pouhou půlhodinku, muž definitivně odpadá. Sedí na zemi v uličce mezi šatnami a kroutí svěšenou hlavou. Jak já si mohl myslet, že to bude vzrušující! Žena konečně vykráčí z kabinky ve svém civilním oblečení, odevzdává kostýmy č.3 a č.11 k zařazení a na pokladnu vítězoslavně pokládá béžovou osmičku. Poté se poohlédne po partnerovi a blahosklonně mu pokývne, přišla tvoje chvíle, drahý. „Jistě, DRAHÁ,“ odtuší muž a vytáhne peněženku. Poslední útěchou je mu víra, že žena jeho účast ocení večer v ložnici.

Ano, žena se večer v ložnici skutečně k tématu vrátí. Znovu se oblékne do nového kostýmku. Vždyť si ho musí zkusit k lodičkám, halence, svetříku, tričku a košili. Dvěma košilím. Konečně se otočí ke svému žádostivému muži. Pohodí hlavou: „Tak ti nevim, neměla jsem si vzít ten tmavomodrej?!“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.