Těrlické mokřady. Ráj žab a ptáků a taky fotografů a pozorovatelů přírody

29. září 2015

Cenná lužní oblast, ptačí ráj a žabí království. I tak se dá popsat lokalita zvaná Těrlické mokřady, která v nivě řeky Stonávky u Těrlické přehrady láká milovníky přírody k výletům.

Pokud si odmyslíte rušnou silnici, která dělí vody Těrlické přehrady od mokřadů, výlet k nivě řeky Stonávky vás může mile překvapit. Zvlášť při podzimním (nebo i jarním) tahu ptáků mají vody a bahna Těrlických mokřadů na Karvinsku pozoruhodné ptačí hosty. Stačí mít dalekohled anebo ostříží zrak.

„Když tady kolem projíždím, většinou si beru i foťák a beru si teleobjektiv. Občas se tady totiž objevují velice krásní a velice fotogeničtí vodní ptáci, ať jsou to volavky nebo ledňáčci. A když se mi zadaří, tak i něco vyfotím,“ směje se amatérský fotograf z Třince Jan Bocek.

Právě už zmíněná frekventovaná silnice je spolu s přilehlým parkovištěm jedinečným místem k pozorování života ve vodách a na bahnitých březích.

„Teď jsem našel bahňáky, kteří v tuto dobu protahují našimi kraji. Konkrétně je možné v dalekohledu vidět krásné bekasiny otavní, což je velice vzácný druh bahňáka, který v důsledku likvidace mokřadů z naší republiky poměrně rychle ubývá,“ upozorňuje ornitolog Daniel Křenek, který nás při natáčení magazínu okolní krajinou provází.

Kromě ptáků je oblast Těrlických mokřadů a sousední přehrady zajímavá i pro obojživelníky. Žabám slouží dokonce speciální podchod pod silnicí, oblast mokřadů totiž zažívá obrovské žabí putování každé jaro.

Těrlické mokřady
Spustit audio