Na Kubu míří z Česka první podnikatelská mise v novodobé historii

Nové obchodní příležitosti a kontakty si slibují čeští podnikatelé od cesty na Kubu. Asi dvacítka byznysmenů dnes odlétá na oficiální návštěvu karibské ostrovní země. Delegaci vede náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa (nestraník za hnutí ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České firmy na první podnikatelskou misi v novodobé historii míří v situaci, kdy Spojené státy zmírňují obchodní embargo. USA také vyškrtly Kubu ze seznamu zemí, které podporují terorismus.

Cíl české mise vyjmenovává náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

„Zlepšení postavení zastupitelských úřadů obou zemí. Chceme se podívat na možnosti spolupráce kromě ekonomiky i v kultuře, výměně studentů, ve školství. Chceme se podílet na diskuzi o možnostech budoucí hospodářské politiky Kuby a využít tam určité zkušenosti, která má Česká republika při transformaci z centrálně řízené ekonomiky do tržní ekonomiky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Kubu míří z Česka první podnikatelská mise v novodobé historii. Podrobnosti od Lenky Jansové

Teď je oživování vztahů s Kubou v začátcích, později by mohl být už trh obsazený. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je to šance například pro české potravinářské firmy.

„Zemědělské a potravinářské produkty v obchodní výměně, především z hlediska českého vývozu na Kubu, hrají rozhodující roli. Druhá věc je, že pokud Kuba se otevře a nastartuje rychlejší hospodářský růst, jistě tam bude zájem o rozvoj potravinářského průmyslu ve smyslu zpracování prvotních surovin a produktů,“ vysvětluje Dlouhý.

Karibský trh je příležitostí hlavně pro potravinářské firmy

Česko na Kubu vyváží nejčastěji obilné a mléčné výrobky, elektrická zařízení nebo třeba léky. Dováží mimo jiné rum, tabákové výrobky, kávu, kakao i ryby.

Exportní garanční a pojišťovací společnost v posledních čtyřech letech pojistila český vývoz za skoro 650 milionů korun. Podle ředitele EGAPu Jana Procházky by se toto číslo mohlo zvýšit.

„My tam máme speciální režim, který samozřejmě nějakým způsobem tu angažovanost se nesnaží extrémně zvyšovat, aby nedošlo k problémům. Na druhou stranu, pokud se tam bude takzvaně oteplovat a i ekonomicky bude dávat režim větší smysl, tak si myslím, že určitě ano,“ říká Procházka.

S misí na Kubu souhlasí i někteří opoziční poslanci, například člen zahraničního výboru Rom Kostřica z TOP 09 nebo předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme