Němci si oblíbili dálkové autobusy. Počet pasažérů se loni zdvojnásobil

Obliba dálkových autobusů v Německu roste, naopak počet cestujících na železnici ubývá. Před dvěma lety zrušili západní sousedé Česka zákaz dálkové autobusové dopravy a otevřeli ji soukromým dopravcům. Od té doby pasažérů na autobusových linkách přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze stávky strojvůdců profitují autobusoví dopravci

Ze stávky strojvůdců profitují autobusoví dopravci | Zdroj: Reuters

Počet cestujících, kteří využívají dálkové autobusy, se v loňském roce zdvojnásobil. Celkem využilo vnitrostátní nebo přeshraniční autobusové linky na 16 milionů lidí.

Důvodem rostoucí obliby tohoto druhu osobní přepravy je především cena. Stále více Němců tak dává přednost méně pohodlnému autobusu před komfortnějším, ale výrazně dražším vlakem.

Cesta z Berlína do Drážďan je například levnější o více než 30 eur, tedy asi 800 korun. Na trase z hlavního města do Mnichova pak Němci ušetří dokonce 70 eur, v přepočtu zhruba 2000 korun.

Někteří pasažéři si na cestování dálkovým autobusem pochvalují také možnost pozorovat krajinu. Právě čas strávený na cestě je ale hlavní nevýhodou autobusové přepravy. Jízda vlakem je výrazně rychlejší, a tak většina Němců zatím dál zůstává věrná dráze.

Anna Jadrná, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme