Spojené státy odškodní rodiny obětí náletu v afghánském Kundúzu

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že USA odškodní rodiny obětí leteckého úderu v afghánském Kundúzu. Terčem náletu amerických sil se omylem stala nemocnice provozovaná Lékaři bez hranic. Při úderu zemřelo 22 lidí, včetně 12 zaměstnanců humanitární organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr obrany Ashton Carter

Americký ministr obrany Ashton Carter | Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo obrany plánuje vyplatit rodinám obětí takzvané „soustrastné“, Spojené státy podle Pentagonu také uhradí opravu vybombardované nemocnice.

Organizace Lékaři bez hranic označuje letecký úder za válečný zločin a vyzývá k vytvoření mezinárodní vyšetřovací komise.

Americký prezident Barack Obama se ve středu za útok omluvil. Soustrast vyjádřil rodinám obětí také ministr obrany Ashton Carter, podle něhož si je americká armáda vědomá svého omylu a snaží se zjistit, jak k němu došlo.

Společnost Lékaři bez hranic stáhla z Kunduzu všechny zaměstnance, kvůli bezpečnosti přehodnocuje všechny operace v Afghánistánu.

Americké letectvo zaútočilo na nemocnici v afghánském Kundúzu, kde bylo ošetřováno 105 pacientů, o které se staralo 80 zaměstnanců organizace Lékaři bez hranic | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme