Kontrola GIBS nefunguje, tvrdí někteří politici. Chtějí vytvořit odbornou komisi

Na práci Generální inspekce bezpečnostních sborů by v budoucnu mohla dohlížet speciální skupina odborníků. Ti by dokonce získali možnost nahlížet i do takzvaných živých kauz. Tedy případů, které se teprve vyšetřují. Změnu navrhují poslanci z hnutí ANO a senátor za Stranu zelených Václav Láska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Lektor Policejní akademie Karel Kadlec boural letos v březnu opilý. Od nehody se navíc údajně snažil ujet. A i potom inspektorům komplikoval vyšetřování. Návrh na obžalobu tak padl skoro až půl roku od nehody.

„Pan Kadlec odmítl jít na krev, znalecký posudek napadl a nechal si udělat jiný,“ popsal už dřív Kadlecovo chování člen stálé komise pro kontrolu GIBS Daniel Korte z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří politici požadují novelu zákona, která by umožnila vznik nové odborné kontrolní komise GIBS. Podrobnosti zjišťovala Evelyna Kulíšková

Současná praxe přitom komisi neumožňuje, aby průtahům zabránila. A to ani ve prospěch policistů.

„Vyšetřování probíhá třeba tři roky. Policista je postaven mimo službu. A v závěru se může ukázat, že v tom byl nevinně. Kdybychom měli nástroje, tak by se přinejmenším odstranily průtahy,“ říká místopředsedkyně komise Jana Lorencová z hnutí ANO.

Změnit by to mohla novela zákona o generální inspekci. Přišla s ní poslankyně za hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

V materiálu navrhuje i zřízení odborné kontrolní skupiny. V té by měli zasednout lidé s odborným vzděláním pro kontrolu často právně složitých případů.

Otázka živých kauz

Na rozdíl od sněmovní komise by členové odborné kontrolní komise navíc získali přístup k informacím z neuzavřených, takzvaných živých kauz.

„Když se něco stane a začne se konkrétně trestně stíhat, tak ta věc je odejmuta jako živá kauza. A komise může jedině čekat, jak to dopadne,“ popisuje Válková.

Na novele zákona o GIBS chce spolupracovat také senátor za Stranu zelených Václav Láska. Inspiraci našel v zahraničí.

„Zákonodárci si zvolí z odborníků skupinu, která tu kontrolu aktivně provádí, a ta jim za to dává zpracované výstupy,“ popisuje. Paragrafové znění návrhu novely by chtěl senátor Láska představit do půl roku.

Ředitel inspekce Ivan Bílek se obecně změně zákona nebrání. Sám se s politiky se shoduje, že současná vnější kontrola sboru není dostatečná. Diskuzi neodmítl ani ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. S návrhem, aby kontrola zasahovala do živých kauz, ale nesouhlasí.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme