Víme, jak budou vypadat budoucí "turistické" Brdy!

11. říjen 2015

V budoucí chráněné krajinné oblasti Brdy jsou v plánu kromě klasických tras i dvě naučné stezky a hřebenovka. Na vypracování konkrétního plánu se podílel i újezdní úřad.

Konkrétní návrh cyklostezek a turistických stezek v budoucí chráněné krajinné oblasti Brdy je na světě. Plán stezek vypracoval újezdní úřad, který zná velmi dobře prostředí, společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny. Vznikne zhruba 450 kilometrů cyklostezek, okruhů s možností výjezdu do jakékoliv obce s turistickým zázemím.

Základem celé koncepce je umístění parkovišť, restaurací, ubytoven a infocenter v okolních obcích nebo na hranici budoucí CHKO Brdy. Cílem je, aby byla brdská příroda opravdu chráněná a aby ji návštěvníci viděli bez zásahů civilizace.

Samotné značení cyklostezek vychází z velkého množství zpevněných cest. Základem je okruh Obecnice - Zaječov - Strašice - Kamenná - Kolvín - Bor - a znovu Obecnice. Okruh je navíc rozdělen dalšími stezkami napříč: možností, kudy Brdy projet, tak bude opravdu hodně.

A počítá se samozřejmě i se stezkami pro pěší turisty. Ti budou mít k dispozici naučné stezky kombinované s klasickými turistickými. Chybět nebude ani hřebenovka.

První naučná asi desetikilometrová stezka má zatím pracovní název „Po stopách československého dělostřelectva" a představí okolí dopadových ploch Tok a Jordán nebo pěchotní srub na Jordánu. Druhá naučná stezka povede 25 km od Strašic k Padrťským rybníkům a seznámí turisty se zaniklými brdskými obcemi. Hlavním magnetem má být muzeum Středních Brd ve Strašicích a Dům přírody v zámečku Tři Trubky.

Přesto ale v oblasti Brd zůstanou místa, kam nebude přístup povolen. To je například případ území od silnice Obecnice - Valdek směrem k Jincům, tam vznikne posádkové cvičiště s trvalým zákazem vstupu. Zákaz vstupu pak bude platit i do areálů, jakými jsou například meteoradar Praha a vysílač na Sádce.

Lidé se nedostanou ani k vodním nádržím kvůli ochraně zdrojů pitné vody. Dopadové plochy bude možné projít výhradně po vyznačených stezkách, dokud nebude území vyčištěno od munice. Vše se ale bude ještě měnit podle požadavků některých obcí a dalších návrhů Klubu českých turistů. Ten začne se značením příští rok a skončí v průběhu roku 2017.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio