Nikas vyhrál Velkou pardubickou, raduje se žokej Stromský

125. ročník Velké pardubické vyhrál desetiletý valach Nikas se žokejem Markem Stromským. V cílové rovince si poradil s trojicí nejsilnějších konkurentů a protrhl svou smůlu, navíc v traťovém rekordu. Druhý skončil nejmladší kůň v dostihu Ribelino vedený Pavlem Kašným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz Marek Stromský na Nikasovi

Vítěz Marek Stromský na Nikasovi | Zdroj: ČTK

„Je to doma!“ radoval se v cíli Marek Stromský, že byl slyšet až na zaplněnou pardubickou tribunu. On i valach Nikas ve 125. ročníku Velké pardubické protrhli smůlu. Nikas byl druhý před dvěma lety, Stromský před pěti lety dovedl na druhé pozici Amant Grise.

V letošním ročníku se ale od začátku držel ve vedoucí skupině. Startovní pole o dva účastníky obral Velký Taxisův příkop, dvojnásobek koní neustál Popkovický skok.

Tempo diktoval vítěz posledních tří ročníků Jan Faltejsek v sedle Universe of Gracie, po polovině závodu zbylo ve vedoucí skupině sedm koní. Před posledními třemi proutěnými překážkami už pouze čtyři: Universe of Gracie, Ribelino, Zarif a Nikas.

„Honza to zkusil ze špice, jak jezdil Orphée, ale ne každý kůň je Orphée. Universe of Gracie před sebou má ještě překážkovou budoucnost. To, co nepřišlo letos, může přijít příští rok,“ oglosovala pro ČRo závod Martina Růžičková, která závod dojela vloni jako první žena po 17 letech.

Nikas skákal suprově, je to nejlepší kůň, září vítěz z Pardubic Marek Stromský

Číst článek

V cílové rovince došly síly Universe of Gracie a nestačil ani Zarif, favorit Josefa Váni. Na Nikase, který se ocitl s náskokem v čele, dorážel pouze nejmladší kůň ve startovním poli Ribelino, na vítěznou dvojici ale nestačil.

Nikas s radujícím se Stromským proběhl cílem v novém traťovém rekordu 8 minut, 55 sekund a 29 setin. O více než tři vteřiny tak překonal čas legendární bělky Sixteen z roku 2008.

125. Velká pardubická steeplechase (překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 milionů korun):
1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor), 2. Ribelino (ž. Kašný), 3. Zarif (ž. Bartoš), 4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek), 5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.), 6. Kasim (ž. Novák). Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2. Čas: 8:55,29.
Další dostihy:
I. Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator,
II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie,
III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais,
IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron,
V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem,
VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual,
VII. Khalshani (ž. Matuský) - Valtz - Mazhilis.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme