Myslivci na Třebíčsku líčí na divočáky odchytové klece

11. říjen 2015
Zprávy z

Černá zvěř, konkrétně divoká prasata, jsou velkým problémem jak pro myslivce, tak pro zemědělce. Kvůli mírným zimám jich každoročně přibývá, na celé Vysočině zhruba stovka kusů. Nejvíce jich je v jižní části kraje – na Jihlavsku a Třebíčsku. Samotný odlov podle myslivců nestačí, proto líčí do lesů speciální klece.

Klec má nášlapné zařízení, divočáka dovnitř láká potrava. Když tam vstoupí, zaklapnou se dveře a zvíře nemůže ven. „Je to klasický nášlap, udělal jsem ještě taková kovová vahadla, kterýma se to spouští. Pak je tady na boku zarážka, aby ta zvěř nemohla zvednout dvířka,“ popisuje svůj výrobek Pavel Klíma.

Myslivci u klecí pokládají potravu, která má prasata nalákat. „Máme tam klasické hradiště, zastřešené. Dáme tam trochu obilí, jablko, žaludy, kaštany, ta zvěř tam může chodit. A tady je nainstalovaná klec. A zvěř by se neměla bát do toho vlézt,“ říká Tomáš Sedláček z mysliveckého sdružení Okarec – Třesov.

Může za přemnožená prasata jen počasí?

O přemnožení prasat není pochyb, o jejich počtech se myslivci pravidelně přesvědčují při sčítání zvěře. Svědčí jim mírné zimy bez silných mrazů, kdy přežijí i slabší kusy. Myslivci a ochránci přírody se ale domnívají, že vina je i na zemědělcích a jejich způsobu hospodaření. „Obrovské lány plodin, na které jsou dotace nebo které slouží pro bioplynky. Zkrátka je to kukuřice, řepka a pšenice. V létě ta zvěř z toho nevyleze a je logické, že tam potom páchá škody,“ konstatuje Tomáš Sedláček.

Zemědělci takové nařčení odmítají.

Odchytová klec na divočáky, myslivec Tomáš Sedláček
autor: Michal Malý
Spustit audio