Na kole jen na kávu. Cyklokrosaře Bínu připravil o sezonu únavový syndrom

Juniorský mistr světa, vítěz závodu Světového poháru, domácí šampion z roku 2014. Takový je výčet největších úspěchů cyklokrosaře Martina Bíny. K nim ovšem letos žádný nepřidá, kvůli únavovému syndromu si dal roční pauzu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bína

Martin Bína | Foto: facebook cyclemoments

„Je to následek loňské sezony, kdy se objevily zdravotní potíže, které jsem přecházel. Soustředil jsem se na MS v Táboře a čekal na zázrak. Zdraví bylo proti a sezona podle toho dopadla. Byla zatím nejhorší má nejhorší,“ uvědomuje si zpětně Martin Bína.

Závod o titul světového šampiona v Táboře pro něj skončil diskvalifikací. To už ho trápil únavový syndrom. „Moc lidí o tom nic neví, ale není to vůbec jednoduché. Jsou i případy, kdy lidi končí na kapačkách. Konec sezony probíhal ve stavech strašné únavy a vyčerpání,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Bína sleduje cyklokrosové závody pouze jako televizní spolukomentátor, důvody zjistil reportér ČRo Pavel Petr

S těmito problémy se moc dobře závodit nedá. Kdo o nich nevěděl, zasypal ho kritikou. Po nedokončeném závodě mistrovství republiky ve Slaném nebo právě po vystoupení na světovém šampionátu v Táboře.

Sám jezdec ale vůbec nepřemýšlel o tom, že by s cyklokrosem po sezoně skončil. „Dal jsem si pauzu a pak jsem odjel na Mallorcu. Dali jsme dohromady lehký trénink, ale i z toho byl problém. Ty stavy se vrátily, tak jsme si řekli, že to letos vypustíme a uvidíme příští rok.“

Tělo by si během roční absence mělo odpočinout. Martin Bína pak věří, že znovu dostane do závodění chuť. „Jak se mi to zprotivilo, tak se mi celé léto nestýskalo po kole. Poslední měsíc už se cítím tak dobře, tak mi chybí,“ přiznává se český mistr z roku 2014.

Občasné svezení, jednou nebo dvakrát týdně, je jen malou výjimkou. „Neberu to jako trénink, spíš si jen dojedu na kávu. Základ je odpočívat,“ usmívá se 32letý jezdec.

Po roční pauze ovšem nebude jednoduché vrátit se do tvrdé přípravy. Mezinárodní kariéru už neplánuje. „Chtěl bych to zkusit, ale spíš zůstanu doma. V Belgii jsem všechno ukončil a nemám chuť se tam vracet. Chci mít hlavně radost z kola,“ přiznal Martin Bína.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme