NKÚ: Skoro pětina Čechů stále nemá kanalizaci podle podmínek EU

Kanalizaci podle evropských směrnic ještě nemá skoro pětina Čechů, upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad. Česká republika se přitom zavázala k tomu, že plnohodnotnou funkční síť zajistí do roku 2010. Teď jí za to hrozí sankce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistička odpadních vod (ilustrační foto)

Čistička odpadních vod (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Chesapeake Bay Program

Dotace na výstavbu od roku 2011 rozděloval přímo ministr zemědělství nebo jeho náměstek. Podle kontrolorů ale v některých případech chybovali.

„Rozhodli tak například o poskytnutí dotace státnímu podniku, přestože tyto peníze nebyly pro státní podniky určeny. V jedenácti případech zase rozhodli o poskytnutí vyšší dotace, než zmíněná pravidla programu povolovala,“ řekla Radiožurnálu mluvčí NKÚ Olga Málková.

Splnění evropských požadavků mělo podle ministerstva zemědělství stát 75 miliard korun. Náklady měly rovným dílem pokrýt peníze z Bruselu, státního rozpočtu a od investorů.

V polovině roku 2015 ale požadavky EU stále nesplňovaly aglomerace s celkovým počtem 1,7 milionu obyvatel, z nichž většinu tvořila Praha a okolní obce. Náklady na jejich splnění ministerstvo zemědělství odhadlo na sedm až osm miliard korun, přičemž nejvíce peněz bude potřeba na dobudování ústřední čistírny odpadních vod v Praze.

"Kvůli nedostatečnému řízení, roztříštěným kompetencím a chybějící komunikaci mezi orgány stále chybí v České republice plně funkční systém, který by zajistil trvalou udržitelnost vodovodů a kanalizací. Česká republika navíc nesplnila podmínky Evropské unie týkající se čištění odpadních vod a hrozí jí za to sankce," uvedla Málková.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána se práce opozdily ze dvou důvodů. „Absence investorské přípravy jednotlivých obcí a měst, a to přesto, že k tomu ministerstvo zemědělství poskytlo podmínky a finanční dotace. Druhým důvodem byl také pomalý rozjezd Operačního programu Životní prostředí, který ale není v gesci ministerstva zemědělství, nýbrž v gesci ministerstva životního prostředí,“ uvedl Jordán.

Ministerstvo očekává, že kanalizace splňující evropské podmínky bude hotová do tří let. Podle kontrolorů se podmínky EU podaří Česku splnit až v roce 2021, což je 11 let po termínu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme