Za útoky v Ankaře stáli podle premiéra dva sebevražední atentátníci, možná z IS

V turecké Ankaře v sobotu útočili dva sebevražední atentátníci a úřady už brzy budou znát jméno jednoho z nich. V televizním vystoupení to uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Při výbuších zemřelo nejméně 97 lidí, z téměř 250 vážněji zraněných osob je stále 60 v kritickém stavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v centru Istanbulu demonstrovali proti sobotním útokům v Ankaře

Lidé v centru Istanbulu demonstrovali proti sobotním útokům v Ankaře | Zdroj: ČTK

Útočníci chtěli podle tureckého předsedy vlády destabilizovat zemi před blížícími se předčasnými parlamentními volbami, které se mají konat 1. listopadu. Turecko teď výrazně posiluje bezpečnostní opatření.

K odpovědnosti za útoky se dosud nikdo nepřihlásil. Premiér Ahmet Davutoglu ale už o víkendu řekl, že za nimi nejspíše stojí buď islamisté z hnutí Islámský stát (IS), kurdští separatisté ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) nebo některá z krajně levicových organizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za útoky v Ankaře stáli podle tureckého premiéra dva sebevražední atentátníci, možná z Islámského státu

Policie se prý ale soustředí zejména na islamistickou stopu, protože způsob provedení se prý velice podobá červencovému útoku ve městě Suruç u hranice se Sýrií. K němu se přihlásil právě IS.

Útoky v Ankaře jsou nejkrvavějším takovým činem v dějinách Turecka. Nejprve se v davu odpálil jeden atentátník a pak druhý. Ošetření muselo vyhledat celkem přes pět stovek lidí, polovina z nich měla vážnější zranění.

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jejíž mítink se stal v sobotu terčem útoku, zrušila všechna svá předvolební shromáždění. Oficiální bilance uvádí 97 obětí, kurdská strana uvádí až 128 mrtvých.

Shromáždění HDP se konalo na podporu ukončení násilí mezi Kurdy a vládou. Podle tureckého premiéra ovšem teroristický útok s požadavky demonstrantů nijak nesouvisel.

„Útok nemířil na konkrétní skupinu lidí, kteří přišli na shromáždění, ani na konkrétní politickou stranu. Byl to útok proti celé naší zemi. Byl to útok proti naší demokracii,“ prohlásil Davutoglu.

PKK v sobotu po teroristickém útoku vyhlásila příměří, turecká armáda ovšem i dnes pokračovala v ofenzivě proti kurdským separatistům v Turecku i v severním Iráku.

Výbuchy v Ankaře | Foto: ČTK

ČTK, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme