Vláda schválila vznik CHKO Brdy, bude v ní i sporné zlatonosné ložisko

Vláda dnes schválila vznik chráněné krajinné oblasti Brdy. Od 1. ledna má na celkem 345 kilometrech čtverečních ochránit přírodu ve stávajícím vojenském újezdu, který bude zrušen ke konci letošního roku, a v části jižních Brd. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po přijetí vládního nařízení ČTK řekl, že do území bude patřit i zlatonosné ložisko Petráškova hora u Vacíkova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy

Vojenský újezd Brdy | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli ložisku byl Brabec ve sporu s ministerstvem průmyslu a obchodu, které chtělo území nechat otevřené pro případnou budoucí těžbu.

„To není o žádné těžbě, to je otázka, jestli máme u některých přírodních zdrojů říct nikdy, anebo si nechat otevřenou možnost, že bychom mohli něco těžit někdy v budoucnu nějakými šetrnějšími technologiemi,“ podotkl k tomu ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Vznik nové CHKO se dotkne katastrálních území 34 obcí. Celá svým územím do ní spadá pouze obec Míšov, v několika případech zasahují do oblasti svým zastavěným územím obce Nové Mitrovice a Čížkov. Další obce se nacházejí po obvodu mimo území navrhované CHKO, přičemž do ní zasahují pouze jejich katastry.

Součástí brdské CHKO budou například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Až 86 procent oblasti tvoří lesy, z nichž převážná část je ve vlastnictví Vojenských lesů a statků ČR. Vyskytují se zde chráněné druhy, například kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničné.

Nejpřísnější režim ochrany přírody se bude muset dodržovat v první zóně, dotkne se to především zemědělců. Nebudou se zde smět používat například biocidy, hnojit pozemky, používat kejda, měnit vodní režim nebo provádět terénní úpravy a těžit nerosty. Do přísného režimu spadne i druhá zóna, obě tvoří dohromady zhruba 15 procent z celkového území.

Turistické trasy se začnou značit po 1. lednu

Klub českých turistů začne se značením tras pro výletníky po 1. lednu. To je i datum, kdy se území otevře pro veřejnost.

„Protože víme, že už tam dneska chodí stovky lidí načerno na houby, takže určitě se tam bude možno po těch páteřních cestách pohybovat relativně rychle a určitě pustíme do části území lidi už od začátku ledna. Koneckonců část toho území už je dneska otevřená o víkendech a toto území bude otevřeno po celý týden,“ uvedl ministr Brabec.

Všechny trasy se ale budou moct vyznačit, až resort obrany stanoví hranice posádkového cvičiště Jince a jeho ochranného pásma, které zatím nebylo pyrotechnicky vyčištěno. To se má stát do roku 2017. Zdokonalit se musejí i mapové podklady a souřadnice míst pro záchranáře, údržba silnic a špatný telefonní signál.

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Brdy | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme