Nedovedu si představit, kde Greenpeace vezme 14 miliard, říká ke koupi dolů expert

12. říjen 2015

Organizace Greenpeace se oficiálně zařadila mezi zájemce o koupi německých hnědouhelných elektráren a dolů společnosti Vattenfall, které vlastní švédský stát. Pokud by aktivisté uspěli, celý provoz by prý co nejrychleji ukončili.

„Myslíme to vážně, ale nejsme z toho upřímně nadšeni,“ přiznal v Ranním Plusu šéf energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle něj aktivisté stále doufají, že si švédská vláda prodej rozmyslí a doly zavře sama.

„Pokud se to nepodaří, jsme připraveni je koupit a zavřít sami,“ potvrdil Rovenský. „Urychlilo by to odklon Německa od uhlí, který je jen otázkou času.“

Ten finanční záležitosti odmítl specifikovat, ale organizace Greenpeace je prý „rozhodně připravena na stůl položit konkurenční nabídku.“

V případě úspěchu by ale celý počin znamenal také propuštění všech zaměstnanců.

„V tuto chvíli mohu říci, že rozhodně nepočítáme s tím, že bychom vyhazovali horníky na dlažbu bez podpory,“ ujistil aktivista.

Ten připomněl, že jakékoli peníze ze zisku si Greenpeace nemůže ponechat, a proto by je použil právě na kompenzaci propuštěných.

„Jediný rozumný způsob, co s penězi udělat, je rozdělit je zaměstnancům. Myslím, že by odboráři odcházeli s velmi slušnou výslužkou,“ tvrdí Jan Rovenský.

Tramba: Dražší elektřina pro střední Evropu i posílení ČEZu

Redaktor týdeníku Ekonom David Tramba připomněl, že švédská společnost Vattenfall vlastněná vládou, je obdobou českého ČEZu. Objasnil i důvody prodeje elektráren a dolů.

„Švédský stát chce dělat čistý byznys a chovat se ekologicky. Další důvod je, že podnikání v Německu je velmi rizikové,“ vysvětlil expert.

Ten se s něčím takovým jako koupě dolu ekologickými aktivisty zatím nesetkal. „A nepovažuji to ani za moc pravděpodobné,“ doplnil.

Prvním důvodem je cena, kterou odborník odhadl na 14 miliard korun. „Nedovedu si představit, kde by Greenpeace takovou částku sehnalo,“ soudí Tramba.

Silné německé odbory budou také velkým problémem. „Ty nedovolí, aby jim někdo ze dne na den zavřel tolik dolů a elektráren, zvláště v ekonomicky slabých regionech východního Německa.“

O výsledném efektu celé akce, i kdyby byla úspěšná, redaktor pochybuje.

„Došlo by k vzestupu ceny elektřiny a celá střední Evropa by měla sice ne o moc, ale dražší elektřinu, a ještě by to prospělo ČEZu a jeho akcionářům, jako nechtěný efekt celé téhle akce,“ shrnul David Tramba.

autoři: oci , bum
Spustit audio